Monday, June 18, 2018

Iz doba plodnosti žena postepeno prelazi u jedno novo razdoblje svoga života, koje se naziva prelazno doba ili klimakterijum. Između 45. i 50. godine ― ređe ranije ili kasnije ― mesečno pranje dolazi u nejednakim razmacima, a trajanje i jačina krvarenja se menjaju: neke žene imaju dugotrajna i obilna krvarenja, a kod nekih se jedva pokaže. U isto vreme javljaju se i druge teškoće: žena povremeno oseća navalu krvi u glavu, naizmenično je obuzimaju vrućina i zima, a zatim je obliva znoj, sa osećajem opšte klonulosti.

Pored toga često oseća gušenje ili jako lupanje srca, trpi od nesanice, glavobolje, jako se uzbućuje, menja raspoloženje itd. Obično se u žene menja i spoljašnji izgled: ona se ugoji, trbuh joj je napet i povećan, više puta pomisli da je zatrudnela, glas joj postaje dublji, nausnice više izražene itd.

Sve ove promene ne nastaju odjednom, nego se postepeno nižu jedna za drugom, katkada u toku nekoliko godina.

Uzrok tome je izmenjen rad u jajnicima. Stvaranje mehurića i izbacivanje jajašca ne dešava se više redovno svakih 28 dana, kao u doba polne zrelosti. Prema tome i izlučivanje sokova ― hormona ― koji upravljaju radom ostalih polnih organa i daju ženi ženstven izgled, nije više ravnomerno, nego se oni izlučuju čas u većim čas u manjim količinama. Usled toga promeni se red menstrualnog ciklusa, tj. dolazi do neredovnog krvarenja, do postepenog kržljanja ostalih polnih organa (materice, usmine itd.), kao i do svih telesnih i duševnih promena kod žene.

Menstruacija postepeno sasvim prestane, opisane; teškoće gube se jedna za drugom, žena opet stekne telesnu i duševnu ravnotežu. Doba plodnosti je završeno, žena obično ne može više da rađa (poznati su samo vrlo retki slučajevi trudnoće i posle nekoliko godina prestanka menstruacije).

Neke žene tek tada telesno ojačaju i mogu da izdrže velike napore. Međutim, u prelazno doba i godinama posle toga javljaju se kod nekih žena vrlo ozbiljni poremećaji i oboljenja, naročito na polnim organima. Prestankom rada jajnika više puta je poremećena celokupna ravnoteža u organizmu, te mnoge bolesti dolaze sada jače do izražaja (bolesti zglobova, organa za varenje itd.). Osim toga, u prelazno doba često se pogoršavaju već postojeće manje smetnje na polnim organima ili se javljaju nova oboljenja. Tako, na primer, lučenje iz usmine (vagine) ili „belo pranje“ više puta se pojačava u velikoj meri, i prouzrokuje ojed ili svrab na spoljnim polnim organima i među bedrima. Poznato je da se u tim godinama najčešće javlja teška i opasna bolest rak bilo na kojem delu polnih organa (najčešće na materici).

Prelazno doba (klimakterijum) može da nastane i u mlađim godinama kao posledica poremećaja u radu ženskih polnih žlezda ili kao posledica oboljenja ženskih polnih organa, kada se zbog raznih izraštaja i oboljenja operacijom odstrane ženske polne žlezde i materica. U ovim slučajevima govori se o preranom klimakterijumu (climacterium praecox), a teškoće su obično još jače izražene. S obzirom na današnje mogućnosti lečenja i ove se smetnje ublažavaju, i postepeno sasvim iščeznu.

Polagano gašenje delovanja polnih organa ne znači i prestanak svake brige za održavanje zdravlja kod žene. Naprotiv, u prelazno doba žena mora da bude stalno na oprezi i da na vreme uoči sve promene koje se ne mogu pripisati samo prelaznom dobu, nego mogu biti prvi znaci nekog ozbiljnijeg oboljenja.

loading...

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

 EXPRES - Klimaks kod zena - NIJE TAKO STRAŠNO

065 333 90 29

info@expres.rs

DMC Firewall is a Joomla Security extension!