ZDRAVLJE I LEPOTA

Vitalni stogodišnjaci iz pakistanske doline Hunza su primer zašto treba jesti kajsije

Sjajan ukus i miris i sočan plod obavijen svetlonarandžastom korom čine kajsiju voćem koje je jedno od najpoželjnijih tokom leta, a pritom su svi njeni delovi veoma zdravi.

Vitalni stogodišnjaci iz pakistanske doline Hunza dobar su primer učinka prirodne medicine. Tajna njihove dugovečnosti krije se u jednoj voćki - kajsiji. Zdravstvene koristi ove voćke zaista su impresivne. Dobre su protiv zatvora, raznih kožnih problema, napetih mišića, bola u uhu, slabe probave...

Zdravstvene koristi kajsija:

- One su niskokalorične ali su bogate vitaminima A, B2, B3 i C, kao i sa korisnim prirodnim šećerima.
- Sadrže 10 puta više magnezijuma od ostalog voća.
- Sok kajsije je izvrstan izvor kalcijuma i gvožđa i to je razlog zašto se preporučuje trudnicama i maloj deci. Prirodni sok (150 ml) zadovoljava naše dnevne potrebe karotena.
- Suve kajsije (100-150 g na dan) preporučuju se deci i starijim osobama kao prirodni lek.
- Kajsije sadrže dobre količine vitamina A pa mogu pomoći u poboljšanju vida.
- Sok od kajsije može smanjiti kiselost u želucu i ublažiti simptome poput nadutosti.
- Čaj od kajsije ublažava bolove povezane s problemima probavnog sistema.
- Kajsija je savršen diuretik. Za maksimalan učinak preporučuje sei 70 do 80 g soka kajsije 6-7 puta dnevno.

loading...

KAŠICA OD KAJSIJA I BRUSNICE

POTREBNO JE

4 kašike grčkog jogurta
2 sveže kajsije (ili 3-4 suve)
Desetak sušenih brusnica

PRIPREMA

Kajsije operite i ubacite u blender. Brusnice natopite sa dve kašike vrele vode. Vrlo brzo će omekšati, pa ih zajedno s vodom ubacite u blender. Usitnite voće, a kada ste dobili pire, kašikom umešajte jogurt. Voću za lakše mućenje možete dodati i malo vode pre dodavanja jogurta.
SAVET: Ovu ukusnu kašicu možete pripremiti i u većim količinama i smrznuti u sladoled na štapiću u kome mogu da uživaju i oni malo veći ukućani. Osvežavajuća kašica od kajsija i brusnica namenjena je bebama nakon navršenih devet meseci.

SMUTI OD KAJSIJA

POTREBNO JE

500 ml hladnog mleka
1 šaka badema nepečenih
1 kašika meda
2 banane
3-4 kajsije, zrelije

PRIPREMA

Stavite bademe i med u blender i fino sameljite, nakon toga dodajte komadiće banana i kajsija i malo mleka, ispasirajte, dodajte ostatak mleka izmešajte još par sekundi i uživajte.

DOMAĆI KOMPOT OD KAJSIJA


POTREBNO JE

5 kg kajsija
1,5 kg šećera
5 gr konzervansa
3 kesice vanilin šećera
2 litra vode

PRIPREMA

Operite i oljuštite kajsije. Izvadite koštice, pa kajsije iseckajte na četvrtine. Zagrejte vodu u koju ste sipali šećer i vanilin šećer. Kada zaslađena voda provri, dodajte konzervans i iseckano voće. Kratko prokuvajte, pa vadite voće rešetkastom kašikom i sipajte u tegle. Zatim tegle prelijte vodom u kojoj se voće kuvalo, dobro ih zatvorite, zbijte jednu do druge i prekrijte ćebetom. Tek kada se tegle sasvim ohlade, odložite ih zajedno sa zimnicom na hladno i tamno mesto.

Podeli vest sa prijateljima:

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

 

PRATITE NAS

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li će Nikolić i u drugom mandatu biti predsednik Srbije ?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
DMC Firewall is a Joomla Security extension!