ZDRAVLJE I LEPOTA

Kako živeti s alergijom na jaja

Mada najvećim delom ova vrsta alergije iščezava do kraja pete godine, kod svakog petog deteta zadržava se i u odraslom uzrastu.

U jajetu se nalaze moćni alergeni – brojni potentni glikoproteini koji mogu uzrokovati nastanak alergijske preosetljivosti (ovalbumin, ovomukoid, ovotransferin i lizozim). Ovoalbumin čini više od 50% ukupnih proteina belanceta, kako u sirovom jajetu, tako i u kuvanom. 

Iako je većina ljudi sa alergijom na jaja zapravo alergična na proteine u belancetu, neki imaju problema samo sa žumancetom, a neki nisu tolerantni na oboje. 

Alergija predstavlja abnormalnu reakciju imunog sistema na proteine iz jajeta, a javlja se pri njegovom uvođenju u ishranu. Do reakcije obično dolazi brzo, nakon nekoliko minuta, ali može da se javi i posle dva do četiri sata. Uglavnom traje manje od jednog dana. 

Simptomi alergije na jaja uključuju klasične alergijske reakcije: kijavicu, najčešće svrab kože, urtikarije, upalu kapaka i beonjače oka, otok usana, nepca i jezika, mučninu, astmu, bol u trbuhu, povraćanje,...

Ovi saveti pomoći će vam da živite bez tih simptoma:

Izbegavajte jaja i hranu koja sadrži jaja uključujući i hleb, sladoled, majonez, prelive za salatu (dressing), paštetu i supe.

Pripazite i na pečenu hranu. To uključuje grickalice, prazna peciva, kolače, torte i kekse.

Izbegavajte pečenu hranu sa sjajnom korom, takva je hrana premazana žumancetom.

Jaja se takođe koriste u sojinom lecitinu (prirodni izvor vitamina B), pa pripazite i na to.

Proverite deklaracije proizvoda koje kupujete da ne bi sadržavali emulgatore ili koagulatore.

Čitajte deklaracije na šamponima i kozmetičkim proizvodima.

Proverite vaše lekove. Proteini iz jaja se koriste u farmaceutskoj industriji.

U restoranima naručujte jednostavna jela, bez safta koje ostavljaju pečeno meso ili povrće.

U svojoj kuhinji izbacite jaja iz upotrebe, a umesto toga koristite banane, sojino mleko, tofu i potražite recepte bez jaja ili informacije šta sve može zameniti jaja.

Dozvoljene namirnice kod alergije na jaja:

• meso – jagnjeće, teleće, juneće, pileće, ćureće, guščije

• iznutrica – jetra

• riba – sveža ili zamrznuta

• voće, povrće

• masti – biljna ulja, mast, margarin

• pšenica, raž, ovas, kukuruz, pirinač, griz

• žitarice za bebe, kornfleks

• hleb – integralni

• keks bez jaja

• čaj, kakao, gorka čokolada

• šećeri – šećer, med, džem, marmelada

• so, začini

Kajganu zamenite tofuom. Izrežite ga na manje delove i zasipajte lukom i biberom.

Uzimajte dodatke hrani kao što je vitamin C sa bioflavonoidima (prirodni pigmenti iz voća i povrća). On pomaže vašem telu da toleriše alergene i da podiže funkciju imuniteta.

Uzimajte proteine za probavu dva puta dnevno.

Događa se da bolesnici alergični na jaja često imaju pozitivne kožne alergijske testove na piletinu, iako piletinu mogu jesti bez ikakvih alergijskih reakcija.

Podeli vest sa prijateljima:

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

 

PRATITE NAS

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li će Nikolić i u drugom mandatu biti predsednik Srbije ?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
DMC Firewall is a Joomla Security extension!