Monday, December 18, 2017

Dvomesečni časopis "Arkeolodži", koji objavljuje Američki arheološki institut u broju za  januar/februar 2016. najveći prostor posvetio je najvažnijim otkrićima u toj oblasati tokom 2015 u celome svetu.

Prema rečima glavnog urednika, Klaudije Valentino, ove godine je žiri sastavljen od stručnjaka redakcije odabrao kao 10 najvažnijih otkrića nalaze koji pripadaju najrazličijim kulturama širom sveta i sežu u najdalju prošlost čovečanstva.

Neka postavljaju iznova pitanja šta znači biti humanoid i šta nas razlikuje od vrsta koje su nam srodne.

Druga su omogućila susret sa pojedinim ličnostima prošlih vremena, njihovim putovanjima, verovanjima, i moći koju su imali dok su bili živi.

Nekoliko otkrića donela su nove podatke o robovlasničkim uređenjima i o poreklu umetnosti, a omogućena su zahvaljujući novim tehnologijama i naučnim metodima.

Prvo otkriće na ovoj listi su ostaci nove vrste hominida do sada nepoznate u nauci koja je pronađena u sistemu pećina u blizini Johanesburga u Južnoj Africi.

Amateri speleolozi su obavestili paleoantropolaga Lija Bergera da su otkrili pećinu sa većom količinom kostiju preistorijskih ljudi, a kada je Berger pokušao da uđe u pećinu i istraži njen sadržaj shvatio je da neće moći da se provuče kroz veoma uzan i nizak otvor.

Putem Fejsbuka je uputio poziv svojim kolegama koji su izuzetno sitni i niskog rasta da mu se jave i tako je odabrao ekipu od šest naučnika koje su bila sitne i nisu bile klaustrofobične.

Marina Eliot arheolog sa kanadskog univereziteta Sajmon Frejzer bila je  prva koja je ušla u pećinu i zadivila se kada je videla o kakvoj se količini ljudskih ostataka radi, a Berger je utvrdio da je to do sada nepoznata vrsta koju je nazvao "Homo naledi" (naledi znači "zvezda" u loklanom narečju, a tako zovu i ovu pećinu).

Nova vrsta je "karika koja je nedostajala" između majmunolike "Lusi",  kako je nazvana pramajka australopitekusa nađena u Etiopiji i ranih hominida "Homo habilis".

"Homo naledi" nije još definitivno datiran, ali se pretpostavlja da su njegovi ostaci stari oko 2,5 miliona godina.

Na drugo mesto po značaju odabran je pronalazak kamenog oruđa u Keniji koje je tako oblikovano da je verovatno služilo za odbranu, a datirano je u vreme koje je prethodilo pojavi "Homo habilisa" za čitavih 700.000 godina.

U blizini tih kamenica, koje su bile tako oblikovane da su pogodne za bacanje na protivnika, nađeni su ostaci Kenijatropusa Platiopisa nekog od prethodnika "Homo habilisa" za koga se mislilo da još nije znao da izrađuje kamene predmete.

Treće po značaju je otkriće do koga se došlo u Indoneziji u  pećinama  u kojima su nađeni tragovi slika čija starost je određena na oko 30.000 godina koliko su i najstarije pećinske slike nađene u Evropi. To je pokrenulo pitanje da li su prvi slikari živeli u Africi, a onda su se jedni preselili u Evropu, a drugi stigli do krajnjeg istoka Azije.

Jedno otrkiće u Danskoj iz 1921. godine sada je dobilo novi značaj i visoko četvrto mesto. U pitanju je grob mlade žene koji je datiran u 1370. godinu pre nove ere i verovalo se da je pripadala lokalnom stanovništvu pa su je nazvali  "Nevesta iz Egtvedea".

Novo testiranje njenog DNK pokazalo je da je ova dama iz bronzanog doba bila poreklom iz Švarcvalda, koji je oko 700 kilometara udaljen od mesta gde je sahranjena.

Pošto su u grobu nađeni i ostaci novorođenčeta pretpostavlja se da je umrla na porođaju, a to bi značilo da su se brakovi sklapali i između mladenaca koji su živeli na na velikim udaljenostima.

Veruje se da je ona bila poslata iz južne Nemačke da se udala za jednog od poglavica Jitlanda.

Otkriće do koga su došli francuski arheolozi u mestu Lavo dospelo je ne peto mesto. Oni su sasvim slucajno nabasali na jedno od najvažnijih nalazišta iz Gvozdenog doba u ovom veku. Ispod humke čiji je prečnik bio oko 40 metara stručnjaci Francuskog instituta za prevetivnu arheologiju otkrili su grobnicu keltskog princa iz V veka pre nove ere.

Nisu odmah odredili pol shranjene ličnosti, jer su pored skeleta našli i neke ukrase koji su mogli da pripadaju i ženi, međutim, analiza kostiju je potvrdila da se radi o muškarcu.

Keltski princ je bio sahranjen sa puno dragocenih predmeta, uključujući posude uvezene iz zemalja na obali Mediterana, zlatan nakit i ostatke kočije. Posebno je lepo izrađen bronzani sud za vino ukrašen skulpturama  životinjskih glava i mitoloških bića.

Uz pokojnika je nađen i bokal za vino od keramike oslikan crnim figurama što je potvrdilo da je između Kelta na severu Francuske postojala veoma živa trgovina sa Grcima i Etrurcima.

Sadržaj groba, ocenili su arheolozi, potvrđuje da se radilo o pokojniku koji je igrao važnu ulogu u  političkom životu tog regiona. Posude za vino samo su još jedna potvrda koliko je taj napitak bio cenjen među Keltima i donosen je sa obala Sredozemlja.

U svim autohtonim kulturama Severne Amerike životinje igraju važnu ulogu u njihovim verovanjima i ritualima, pa i kod pripadnika Hopvel kulture koja se razvijala na severozapadu u periodu od 200 godine pre nove ere do 500 godine.

Nedavno su u jednoj od kutija u depou lokalnog muzeja države Ilinois na kojoj je pisalo "štene" nađeni zubi, ne psa, već mačke. Pošto je to prvi slučaj da je mačka dobila svoj grob, ovo otkriće je dobilo šesto mesto po značaju. U pitanju je bio skelet veoma mladog mačka koji je, po svemu sudeći, uginuo prirodnom smrću, a čiji vlasnicu su se dovoljno vezali za njega da su ga sahranili u grobici jednog od njihovih saplemenika.

Pripadnici Hopvel kulture su nekoliko stotina godina pre ovog slučaja već pripitomili pse i nije retka pojava da su ih sahranjivali uz njihove gospodare.

Najstariji perec na svetu nađen je na lokalitetu koji je prevetivno istraživan u nemačkom gradu Regensburgu gde je trebalo da se gradi Muzej bavarske istorije.

Na tom lokalitetu nađeni su tragovi prisustva Rimljana, ali najveće iznenađenje blo je otkriće skamenjenih ostataka dve prepečene perece u septičkoj jami iz 18. veka.

Lokalni arheolozi nisu do sada nalazili pečenu hranu, a pogotovo ne u septičkim jamama, jer su sve što nije bilo pojedeno vlasnici davali domaćim životinjama.

Ostaci pereca su identični savremenim i dobili su sedmo mesto na ovoj listi otkrića. 

Zahvaljujući novim metodima ispitivanja genetskog materijala, istraživači su utvrdili poreklo trojice robova sahranjenih na karipskom ostrvu Sveti Martin. Ovo je ocenjeno kao dovoljno važno otkirće da dobije osmo mesto. 

Skeleti dva muškarca i jedne žene nađeni su pre pet godina i stručnjaci su odmah registrovali da su im zubi bili ostrugani, što se praktikuje među mnogim plemenima u Africi.

Ispitujući njihov DNK, utvrđeno je da jedan rob pripada plemenu Bantu iz Kameruna, dok je drugo dvoje iz Nigerije i Gane.

Ovim novim metodom moći će da se utvrdi poreklo crnih robova dovođenih u područje Kariba i Severne Amerike.

U Srednjoj Americi se često mogu naći u predkolumbijskim grobovima ostaci živinog praha čiji je pigment crven (cinober),  ali u tečnom obliku je izuzetno redak.

Utoliko je meksički arheolog Serhio Gomez bio više iznenađen kada je u podzemnim prostorijama ispod piramide posvećene pernatoj zmiji iz trećeg veka našao tečnu živu. Ona je predstavljala reku koja teče u  zagrobnom svetu gde borave pokojnici .

Gomez je pre 12 godina otkrio ulaz u podzemne prostorije ovoga hrama i u pet prostorija našao je hiljade artefakata najviše votivnih darova kao što su figurine od žada i nakit od morskih školji.

Živa je ostala u tečnom stanju zahvaljujući velikoj koncentraciji vlage i odsustvu kiseonika.

Na poslednjem mestu ovog pregleda najvažnijih otkrića u 2015. godini su istraživanja vezana za ostatke prvih stanovnika Džejmstauna, prve stalne naseobine Evropljana na severnoameričkom tlu. Grobovi čiji je sadržaj istražen nađeni su oko lokaliteta na kome je bila izgrađena prva crkva 1608. Pretpostavlja se da su tu bili sahranjeni ugledniji građani.

U prvom od četiri groba sahranjen je prvi pastor Džejmstauna Robert Hant koji je bio samo zamotan u pokrov bez kovčega, što pokazuje do koje mere je bio skroman.

Za razliku od njega, kapetan Vilijem Vest koga su ubili Indijanci 1610. sahranjen je u raskošnom kovčegu od koga su preostali samo ekseri. U kostima ima veliki procenat olova, što je posledica korišćenja skupocenog kalaisanog posuđa, a nađen je i komad lepo vezene  svilene lente.

U još raskošnijem kovčegu bio je sahranjen ser Ferdinando Vejnmen koji je preminuo tokom velike gladi (1609-1610) kada je 70 odsto žitelja Džejmstauna umrlo.

Još jedna žrtva gladi bio je i kapetan Gebrijel Arčer koji je istražio dobar deo istočne obale Severne Amerike.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

Dizajneri ovo preporučuju kao trend u 2018. godini.

Kupaći kostimi iz godine u godinu sve manje pokrivaju, a dizajneri ovo preporučuju kao trend u 2018. godini. Manekenka…

Šta treba da znate pre veze za jednu noć?

Da li ćete završiti kod njega ili vas nije jedino o čemu bi trebalo da razmišljate... Držite se pravila od dva…

Upustvo za stidljive u krevetu

Ponašati se ‘bezobrazno’ nije uvek lako. Strah od osude drži žene na ‘sigurnoj’ strani seksa, pomalo konzervativnoj. 1.…

Reklama koja je razbesnela žene širom sveta: Manekenke se narugale „punijim“ damama

Godinu za nama obeležila je i narastajuća popularnost plus sajz manekenki te generalni stav većine modnih kompanija da…

Kako je nastala KOKA-KOLA

Datum stvaranja Koka-Kole se smatra 8. 05. 1886. kada je apotekar Džon Pemberton probao da napravi lek za glavobolju.…

OTKRIVENE DVE NAJVEĆE TAJNE DEDA MRAZA: Evo kojom brzinom se kreću njegove sanke i koliko poklona treba da podeli!

Deda Mraz poklone deli između 21 sat uveče i sedam sati ujutru 1. januara, a ako se u obzir uzme da se planetom kreće u…

“Gojenjem sam naučila da volim svoje telo!”

La’Tecia Thomas, profesionalna kozmetičarka, nedavno je na australiskoj nacionalnoj televiziji progovorila o…

Ovo su sigurni znaci da će vam brak završiti razvodom

Statistika kaže da se čak 50 odsto brakova završava razvodom, a većina razvedenih parova zna i tačan trenutak kad im je…

Od prženja jaja napravio je pravu umetnost | FOTO

Širom sveta, jaja su jedna od načešćih namirnica koja se na trpezarijskim stolovima može naći za doručak. Spremaju se u…

A sada jedna “filozofska” tema. Zašto ljudi više vole Duška Dugouška od Mikija Mausa? (VIDEO)

Većina ljudi će se složiti da je Miki Maus verovatno poznatiji lik od Duška Dugouška. Ipak, Duško je za razliku od…

Njeno ime je i dan danas sinonim za luksuz, lepotu i eleganciju. Parižanke izgledaju sjajno, jer koriste 5 njenih trikova!

Svet je uglavnom pamti po čuvenoj izjavi: "Ako nemate hleb, jedite kolače", koju kontroverzna vladarka Marija Antoaneta…

Recept za sos od sira zbog kog će svi ostali sosevi pasti u zaborav

Nema kuće u čijem frižideru nećete naći kečap ili majonez - svakodnevno ih koristimo, uz sendviče, pomfrit, kobasice…

Oksford odlučio: Ovo je reč godine

Oksfordovi rečnici proglasili su danas za reč 2017. godine pojam "mladotres" (youthquake), čije je značenje "značajna…

MUŽ I ŽENA ČETOVALI JEDNO SA DRUGIM POD LAŽNIM IMENIMA: A onda su se dogovorili da se vide UŽIVO i nastao je HAOS!

Sana Klarić (27) iz Zenice i njen suprug Adnan (32) imali su krizu u svom odnosu, i oboje su uradili isto - potražili…

Porno-zvezda pronađena mrtva u 32. godini

Porno-zvezda Jurizan Beltran, poznata kao Juri Lav, pronađena je mrtva u 32. godini. Vest dolazi nedelju dana nakon što…

Anabel Forest je ćerka i žrtva svoje majke koja ju je uvela u satanistički kult i naterala da spava sa 1.800 muškaraca

Anabela Forest tvrdi da je bila u satanističkoj sekti u kojoj je majci i očuhu bila seksualna robinja. Silovali su je…

13 trikova koji vam mogu spasiti život pri napadu divlje životinje

Tajni trikovi za preživljavanje napada divljih životinja su otkriveni, a neke zanimljive fore koje vam mogu spasiti…

NE PUŠTAJTE PARTNERA NA NOVOGODIŠNJE ŽURKE! Kad pročitate ovu statistiku, sve će vam biti jasno!

Većina kolega koja je imala seks sa kolegom ili koleginicom na poslu za vreme praznične žurke, to je zapravo…

Pred sam početak zimske sezone, jedna kompanija predstavila neobičan dizajn džempera

Moda nije samo lepi modni komad, već se konstantno prilagođava i modernom vremenu. Na tržištu se neretko pojavi neka…

Ovako bi izgledala Zemlja kada bi istekla voda iz okeana / VIDEO

Ako ste se ikada pitali kako bi Zemlja izgledala kada bi neko povukao imaginarni čep na dnu okeana, IFL Science ima…

Da li želudac može da „pukne“ od previše hrane?

Popular Science bavio se ovom temom, poredeći želudac sa balonom, koji je sasvim mali kad je prazan, i, logično, širi…

Gazirano opasno diže pritisak

Ispitivanje Instituta za medicinska istraživanja pokazalo je da polovina građana Srbije pije isključivo flaširanu vodu.…

„JEDETE MI DŽIGERICU“ Ovo su najtipičnije fraze koje roditelji u Srbiji izgovaraju svojoj deci

Ako bismo pravili listu najtipičnijih rečenica koje srpski roditelji izgovaraju svojoj deci, na njoj bi se verovatno…

Evo kojih pet navika su jednako štetne kao i pušenje

Svest o štetnosti pušenja globalno je sve rasprostranjenija, međutim, moderno vreme donosi niz faktora koji pušenje…

Šta je Nostradamus predvideo za 2018. godinu?

Na današnji dan, 14. decembra, rođen je veliki francuski prorok Mišel de Notr Dam, poznatiji kao Nostradamus, koji je…

„Umetnica za raskide“ Ova vrsta posla cveta u Japanu

Razvodi nisu nimalo neuobičajena pojava, kako kod nas, tako i u svetu. U Japanu je moguće unajmiti za to…

Egipatska pevačica Šima Ahmed osuđena na dve godine zatvora zbog lizanja banane!

Egipatska pevačica Šima Ahmed, koja je prošlog meseca uhapšena zbog lascivnog video-spota, juče je osuđena na dve…

Jerusalim - GRAD RAZDORA, Zlatni grad i pupak sveta

Nijedan grad u istoriji nije bio u središtu toliko ratova i bitaka, između velikog broja različitih naroda i religija,…

Samoubistvo mlade porno-glumice zbog zlostavljanja na Tviteru

Popularna porno-glumica Avgust Ejms oduzela je sebi život prošle nedelje nakon što je bila žrtva zlostavljanja na…

Igra zavođenja: Flert iz zabave je dobar zbog uvežbavanja trikova i održavanja forme

Ukoliko ste skloni kratkotrajnim, vrelim avanturama, a niste sigurni da i predmet vaših želja razmišlja u istom pravcu,…

Lopov pokušao da pobegne sa parkinga, ali nije uspeo | VIDEO

Kamere jednog tržnog centra u češkom gradu Ostrava zabeležile su izrazito zanimljiv prizor. Lopov koji je, prema…

MISTERIOZNA SMRT MANEKENKE Policija tvrdi da je IVANA slučajno pala GOLA sa 20. sprata, ali nekoliko detalja je SUMNJIVO

Mlada manekenka Ivana Smit (18) pronađena je mrtva na balkonu šestog sprata zgrade u Kuala Lumpuru. Strani mediji…

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 333 9029

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Ako se Katalonija otcepi od Španije, šta će biti sa EU?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
DMC Firewall is a Joomla Security extension!