Tuesday, February 20, 2018

Dvomesečni časopis "Arkeolodži", koji objavljuje Američki arheološki institut u broju za  januar/februar 2016. najveći prostor posvetio je najvažnijim otkrićima u toj oblasati tokom 2015 u celome svetu.

Prema rečima glavnog urednika, Klaudije Valentino, ove godine je žiri sastavljen od stručnjaka redakcije odabrao kao 10 najvažnijih otkrića nalaze koji pripadaju najrazličijim kulturama širom sveta i sežu u najdalju prošlost čovečanstva.

Neka postavljaju iznova pitanja šta znači biti humanoid i šta nas razlikuje od vrsta koje su nam srodne.

Druga su omogućila susret sa pojedinim ličnostima prošlih vremena, njihovim putovanjima, verovanjima, i moći koju su imali dok su bili živi.

Nekoliko otkrića donela su nove podatke o robovlasničkim uređenjima i o poreklu umetnosti, a omogućena su zahvaljujući novim tehnologijama i naučnim metodima.

Prvo otkriće na ovoj listi su ostaci nove vrste hominida do sada nepoznate u nauci koja je pronađena u sistemu pećina u blizini Johanesburga u Južnoj Africi.

Amateri speleolozi su obavestili paleoantropolaga Lija Bergera da su otkrili pećinu sa većom količinom kostiju preistorijskih ljudi, a kada je Berger pokušao da uđe u pećinu i istraži njen sadržaj shvatio je da neće moći da se provuče kroz veoma uzan i nizak otvor.

Putem Fejsbuka je uputio poziv svojim kolegama koji su izuzetno sitni i niskog rasta da mu se jave i tako je odabrao ekipu od šest naučnika koje su bila sitne i nisu bile klaustrofobične.

Marina Eliot arheolog sa kanadskog univereziteta Sajmon Frejzer bila je  prva koja je ušla u pećinu i zadivila se kada je videla o kakvoj se količini ljudskih ostataka radi, a Berger je utvrdio da je to do sada nepoznata vrsta koju je nazvao "Homo naledi" (naledi znači "zvezda" u loklanom narečju, a tako zovu i ovu pećinu).

Nova vrsta je "karika koja je nedostajala" između majmunolike "Lusi",  kako je nazvana pramajka australopitekusa nađena u Etiopiji i ranih hominida "Homo habilis".

"Homo naledi" nije još definitivno datiran, ali se pretpostavlja da su njegovi ostaci stari oko 2,5 miliona godina.

Na drugo mesto po značaju odabran je pronalazak kamenog oruđa u Keniji koje je tako oblikovano da je verovatno služilo za odbranu, a datirano je u vreme koje je prethodilo pojavi "Homo habilisa" za čitavih 700.000 godina.

U blizini tih kamenica, koje su bile tako oblikovane da su pogodne za bacanje na protivnika, nađeni su ostaci Kenijatropusa Platiopisa nekog od prethodnika "Homo habilisa" za koga se mislilo da još nije znao da izrađuje kamene predmete.

Treće po značaju je otkriće do koga se došlo u Indoneziji u  pećinama  u kojima su nađeni tragovi slika čija starost je određena na oko 30.000 godina koliko su i najstarije pećinske slike nađene u Evropi. To je pokrenulo pitanje da li su prvi slikari živeli u Africi, a onda su se jedni preselili u Evropu, a drugi stigli do krajnjeg istoka Azije.

Jedno otrkiće u Danskoj iz 1921. godine sada je dobilo novi značaj i visoko četvrto mesto. U pitanju je grob mlade žene koji je datiran u 1370. godinu pre nove ere i verovalo se da je pripadala lokalnom stanovništvu pa su je nazvali  "Nevesta iz Egtvedea".

Novo testiranje njenog DNK pokazalo je da je ova dama iz bronzanog doba bila poreklom iz Švarcvalda, koji je oko 700 kilometara udaljen od mesta gde je sahranjena.

Pošto su u grobu nađeni i ostaci novorođenčeta pretpostavlja se da je umrla na porođaju, a to bi značilo da su se brakovi sklapali i između mladenaca koji su živeli na na velikim udaljenostima.

Veruje se da je ona bila poslata iz južne Nemačke da se udala za jednog od poglavica Jitlanda.

Otkriće do koga su došli francuski arheolozi u mestu Lavo dospelo je ne peto mesto. Oni su sasvim slucajno nabasali na jedno od najvažnijih nalazišta iz Gvozdenog doba u ovom veku. Ispod humke čiji je prečnik bio oko 40 metara stručnjaci Francuskog instituta za prevetivnu arheologiju otkrili su grobnicu keltskog princa iz V veka pre nove ere.

Nisu odmah odredili pol shranjene ličnosti, jer su pored skeleta našli i neke ukrase koji su mogli da pripadaju i ženi, međutim, analiza kostiju je potvrdila da se radi o muškarcu.

Keltski princ je bio sahranjen sa puno dragocenih predmeta, uključujući posude uvezene iz zemalja na obali Mediterana, zlatan nakit i ostatke kočije. Posebno je lepo izrađen bronzani sud za vino ukrašen skulpturama  životinjskih glava i mitoloških bića.

Uz pokojnika je nađen i bokal za vino od keramike oslikan crnim figurama što je potvrdilo da je između Kelta na severu Francuske postojala veoma živa trgovina sa Grcima i Etrurcima.

Sadržaj groba, ocenili su arheolozi, potvrđuje da se radilo o pokojniku koji je igrao važnu ulogu u  političkom životu tog regiona. Posude za vino samo su još jedna potvrda koliko je taj napitak bio cenjen među Keltima i donosen je sa obala Sredozemlja.

U svim autohtonim kulturama Severne Amerike životinje igraju važnu ulogu u njihovim verovanjima i ritualima, pa i kod pripadnika Hopvel kulture koja se razvijala na severozapadu u periodu od 200 godine pre nove ere do 500 godine.

Nedavno su u jednoj od kutija u depou lokalnog muzeja države Ilinois na kojoj je pisalo "štene" nađeni zubi, ne psa, već mačke. Pošto je to prvi slučaj da je mačka dobila svoj grob, ovo otkriće je dobilo šesto mesto po značaju. U pitanju je bio skelet veoma mladog mačka koji je, po svemu sudeći, uginuo prirodnom smrću, a čiji vlasnicu su se dovoljno vezali za njega da su ga sahranili u grobici jednog od njihovih saplemenika.

Pripadnici Hopvel kulture su nekoliko stotina godina pre ovog slučaja već pripitomili pse i nije retka pojava da su ih sahranjivali uz njihove gospodare.

Najstariji perec na svetu nađen je na lokalitetu koji je prevetivno istraživan u nemačkom gradu Regensburgu gde je trebalo da se gradi Muzej bavarske istorije.

Na tom lokalitetu nađeni su tragovi prisustva Rimljana, ali najveće iznenađenje blo je otkriće skamenjenih ostataka dve prepečene perece u septičkoj jami iz 18. veka.

Lokalni arheolozi nisu do sada nalazili pečenu hranu, a pogotovo ne u septičkim jamama, jer su sve što nije bilo pojedeno vlasnici davali domaćim životinjama.

Ostaci pereca su identični savremenim i dobili su sedmo mesto na ovoj listi otkrića. 

Zahvaljujući novim metodima ispitivanja genetskog materijala, istraživači su utvrdili poreklo trojice robova sahranjenih na karipskom ostrvu Sveti Martin. Ovo je ocenjeno kao dovoljno važno otkirće da dobije osmo mesto. 

Skeleti dva muškarca i jedne žene nađeni su pre pet godina i stručnjaci su odmah registrovali da su im zubi bili ostrugani, što se praktikuje među mnogim plemenima u Africi.

Ispitujući njihov DNK, utvrđeno je da jedan rob pripada plemenu Bantu iz Kameruna, dok je drugo dvoje iz Nigerije i Gane.

Ovim novim metodom moći će da se utvrdi poreklo crnih robova dovođenih u područje Kariba i Severne Amerike.

U Srednjoj Americi se često mogu naći u predkolumbijskim grobovima ostaci živinog praha čiji je pigment crven (cinober),  ali u tečnom obliku je izuzetno redak.

Utoliko je meksički arheolog Serhio Gomez bio više iznenađen kada je u podzemnim prostorijama ispod piramide posvećene pernatoj zmiji iz trećeg veka našao tečnu živu. Ona je predstavljala reku koja teče u  zagrobnom svetu gde borave pokojnici .

Gomez je pre 12 godina otkrio ulaz u podzemne prostorije ovoga hrama i u pet prostorija našao je hiljade artefakata najviše votivnih darova kao što su figurine od žada i nakit od morskih školji.

Živa je ostala u tečnom stanju zahvaljujući velikoj koncentraciji vlage i odsustvu kiseonika.

Na poslednjem mestu ovog pregleda najvažnijih otkrića u 2015. godini su istraživanja vezana za ostatke prvih stanovnika Džejmstauna, prve stalne naseobine Evropljana na severnoameričkom tlu. Grobovi čiji je sadržaj istražen nađeni su oko lokaliteta na kome je bila izgrađena prva crkva 1608. Pretpostavlja se da su tu bili sahranjeni ugledniji građani.

U prvom od četiri groba sahranjen je prvi pastor Džejmstauna Robert Hant koji je bio samo zamotan u pokrov bez kovčega, što pokazuje do koje mere je bio skroman.

Za razliku od njega, kapetan Vilijem Vest koga su ubili Indijanci 1610. sahranjen je u raskošnom kovčegu od koga su preostali samo ekseri. U kostima ima veliki procenat olova, što je posledica korišćenja skupocenog kalaisanog posuđa, a nađen je i komad lepo vezene  svilene lente.

U još raskošnijem kovčegu bio je sahranjen ser Ferdinando Vejnmen koji je preminuo tokom velike gladi (1609-1610) kada je 70 odsto žitelja Džejmstauna umrlo.

Još jedna žrtva gladi bio je i kapetan Gebrijel Arčer koji je istražio dobar deo istočne obale Severne Amerike.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

Ovih 10 država sveta će NESTATI za 100 godina! VIDEO

Kroz istoriju su padala brojna carstva i države, nacije su nestajale ili se transformisale - a taj proces nije gotov.…

Pet životnih lekcija koje su naučile sve uspešne žene

Svaka uspešna žena je morala da prođe kroz različite faze života. Iako su danas sinonim za bogatu karijeru i bogatstvo,…

"Izgubjeni“ meksički grad za koji niko nije znao | VIDEO

"Izgubjeni“ meksički grad koji su izgradili rivali drevnih Asteka imao je gotovo jednak broj građevina kao Menhetn i…

U Egiptu otkriveni ostaci nepoznate vrste dinosaurusa

KAIRO - Iz Egipta je stigla vest o otkriću ostataka do sada nepoznate vrste dinosaurusa, koji je živeo pre 100 miliona…

SAZNALA DA UMIRE I MUŽU REKLA POSLEDNJU ŽELJU: Ispunio je i oženio se njenom drugaricom, a onda je stigla nova dijagnoza i svima uništila živote!

Slučaj žene koja je prisilila supruga da se oženi njenom prijateljicom jer je mislila da umire od raka, okrenuo je…

"Dva puta sam prodala svoju nevinost i odlično živim od toga"

Hiljade žena u Rusiji prodaju svoje devičanstvo, nakon što su pronašle bogatog ljubavnika putem interneta, pokazuju…

ZAPALITE ISKRU STRASTI: Posle ovoga postaćeš neverovatna ljubavnica!

Saveti seks terapeuta Ali većina ljudi zaboravlja da je privlačnost ujedno i psihička stvar, i ako niste dobri prema…

OD NJE ŽENSKE GRUDI RASTU KAO LUDE: Jedna od nastarijih lekovitih biljaka čini čuda sa vašim telom

San mnogih žena je da nađu prirodno sredstvo koje će učiniti da grudi budu malo punije, a struk malo tanji. Piskavica…

Izgubljeni grad star 5.000 godina

Zakopani grad, Mohendžo-daro ili grad mrtvih prvo je pronađen 1920-ih godina na mestu gde se nalazi sadašnja…

Hram koji ne bi smeo da postoji

Gobekli Tepe u Turskoj je arheološko nalazište na planinskom prelazu, a sastoji se od 200 stubova, visokih otprilike…

Fotografija muškarca koji plačući večera uz pepeo svoje supruge dirnula ljude širom sveta

Srceparajuća fotografija na kojoj stariji muškarac večera s pepelom svoje pokojne supruge u restoranu u teksaškom…

Bivši kanadski ministar: ILUMINATI I VANZEMALJCI ZAISTA POSTOJE!

Bivši kanadski ministar obrane Pol Heljer nedavno je javno saopštio da smatra da iluminati zaista postoje i kontrolišu…

Čaj za mršavljenje od tri sastojka zaludeo je svet: Prvi rezultati već nakon 24 sata

[yt_dropcap type="default" font="" size="14" color="#000" background="#fff" ] Z [/yt_dropcap]ahvaljujući kombinaciji…

Ljudi preteruju sa ovim lekom, posledice mogu da budu ozbiljne

Mnoge odrasle osobe koje koriste ibuprofen i druge tzv. nesteroidne protivpalne lekove (NSAID), preteruju sa njihovom…

Psiholozi otkrivaju: Ovo su dva najbolja načina da rešite sukob sa partnerom

Parovi koji na ovaj način rešavaju problem, postaju srećni i mogu da ostanu duže u vezi, savetuju psiholozi. Ne čekajte…

PEDOFIL SE DOPISIVAO SA DEVOJČICOM (11): Njen otac mu je zakazao sastanak, a onda ga je sačekala neviđena kazna

Volter Rodrigez odlučio je da se obračuna sa pedofilom koji je seksualno uznemiravao njegovu jedanaestogodišnju ćerku i…

Ovo je oznaka za fabrički zatamnjena stakla

Šoferšajbna ne sme da se dira, prednja stakla se mogu zatamniti do 30 odsto, a ostala po volji Zatamnjena stakla su…

Čuvena karta sveta, koja navodno potiče iz 16. veka, na kojoj je prikazan novootkriveni kontinent "Amerika" je falsifikat

Čuvena karta sveta, koja navodno potiče iz 16. veka, na kojoj je prikazan novootkriveni kontinent "Amerika" je…

Naučnici mislili da ostrvo tone, a ono zapravo raste

Pacifičko ostrvo Tuvalu, za koje se dugo smatralo da nestaje zbog porasta nivoa mora izazvanog klimatskim promenama,…

Ovo sigurno niste znali o palačinkama!

Još u petom veku pre Nove ere pripremali su takozvani tagenias od brašna, maslinovog ulja, meda i kiselog mleka i…

Seks poza NIRVANA garantuje obostrani užitak!

Poza „Nirvana“ stvara posebnu bliskost između partnera. Žena leži na leđima, sa što više ispruženim telom, do te mere…

OVA ŽENA SE OPIJALA I OBILAZILA KAFIĆE: Većina mojih upoznavanja je završila seksom

Nakon dugogodišnjeg braka u kojem ju je muž stalno varao, i godina koje je provela sama, ova žena je odlučila da vodi…

Trpela je uvrede, poniženja i maltretiranje. Devojčica (13) se ubila posle grupnog silovanja!

Pre godinu dana, Kasidi Trevan (13) je izvršila samoubistvo, nakon što je maltretirana i silovana od strane jedne grupe…

Evo priče koja još od davnina postoji u našem narodu i koja potvrđuje da je SVETI TRIFUN zaštitnik iskrene i čiste ljubavi

Prema jednoj narodnoj priči, veliki grešnik Trifun, koji je na duši nosio 99 ljudi koje je bezočno ubio, osuđen je na…

Silovao mrtvu devojku, slikao je a onda slao drugarima slike

Tinejdžer iz Vašingtona Brajan Varela (19) silovao je osamnaestogodišnju Alisu Nocedu nakon što se predozirala na žurki…

Ubila momka nakon BDSM seksa

Anastasija Onjegina (21) je uhapšena zbog sumnje da je ubila a potom raskomadala telo svog momka Dmitrija Sinkeviča…

Čudo u Britaniji: Porodila se dva puta u 17 dana

Devojčica koja je ostala dve nedelje u majčinoj utrobi nakon što je njen brat blizanac prevremeno rođen, preživela je.…

PRAVA MALA TAJNA - Kako sam postala zavisnica od seksa i pornografije od svoje 12. godine

Porno filmove počela je gledati kada je imala 12 godina, a što je bila starija više je uživala u 'hard-core' seksu. Sve…

Kad se srpska zastava vijorila na Beloj kući

Na četvrtu godišnjicu početka Prvog svetskog rata, 28. jula 1918. godine, po nalogu tadašnjeg američkog predsednika…

Udario ga autobus, odbacio 13 metara, a on je ustao i odšetao do paba! – VIDEO

Britanac koga je autobus odbacio desetak metara, na suđenju okrivljenom vozaču je uradio nešto neviđeno. Čik Sengor je…

Plus sajz devojka objašnjava kako TAČNO izgleda seks sa njima

Plus sajz žene se često suočavaju sa odbijanjem i podsmehom. A prava tabu tema u društvu je spojiti seks i plus sajz…

U kom trenutku stavljate so dok pripremate obrok? Ispostavilo se da većina ljudi radi potpuno pogrešnu stvar

Na Jutjub kanalu America's Test Kitchen sproveden je jedan eksperiment kako bismo konačno dobili tačan odgovor na…

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 333 9029

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li SNS gubi vlast u Beogradu?

TEMPERATURA

 
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd