ZANIMLJIVOSTI

Ledena vina kao Božiji dar

expres.rs

Za ledeno vino znali su još stari Rimljani, mada su ga ponovo otkrili Francuzi u 18. veku. Ledeno vino se pravi u malim količinama u svetu i prava je retkost na tržištu, pa je zato i veoma skupo ( 60 evra za pola litra).

Pesnik Marcus Valerius Martialis (Martial, 40-102.) u svojim je delima spominjao vinare koji krajem decembra beru zaleđeno grožđe, a antički pisac Plinije je u 1. vekuu napomenuo da postoje sorte koje se beru puno kasnije od ostalih. Navedene činjenice dokazuju da se o ledenom vinu počelo promišljati pre mnogo godina te da ono nije plod nekog novijeg trenda i slučajnosti, iako mu se izgubio trag sve do 18. veka kada su ga ponovno "otkrili" Francuzi.

Ledeno vino, popularno i pod nazivom eisweinili  ili ice vine , prava je retkost na tržištu i kao takvo ima svoju cenu (pola litre košta oko 60 evra).

Ona izuzetna prodaju se isključivo na aukcijama, na kojima čak i mlađa od uobičajenih 30-50 godina postižu vrtoglave cene (ledena vina se mogu pohvaliti i ekstremno dugim životom). Na primer, ledeno vino proizvedeno od sorte rizling iz 1992. na aukciji je postiglo cenu od 2.600 tadašnjih nemačkih maraka!

Vinogradari se, naime, upuštaju u velik rizik za njegovu proizvodnju jer grožđe u najgorem slučaju može propasti i postati neupotrebljivo. Istovremeno, proizvodnja je velik izazov jer se grozdovi beru na temperaturi od -7 stepeni Celzijusa golim rukama.

U Kanadi vlada pravilo da bobice moraju biti smrznute na -8 ° C najmanje pet dana, a u Austriji i Nemačkoj beru se pri temperaturi izmedju -8 do -10 ° C, dok idealna temperatura ide čak do -15 ° C.

Aromatični i slatki eiswein se pije kao desert ili aperitiv, a berba se smatra vrhuncem vinogradarske sezone. Osim što ne nose rukavice, berači u vinogradu moraju biti u cik zore zbog nižih i povoljnijih temperatura za grožđe od onih koje vladaju po danu. Vinograd veličine 3000 kvadratnih metara može dati najviše 500 litara ledenog vina.

Grožđe se odmah po berbi mulja u zamrznutom stanju, pri čemu kristali zamrznute vode ostaju u čvrstom stanju, a sladak sok (šira) sa znatno povećanim procentom šećera se cedi kap po kap.

Od lepljivog, gustog, aromatičnog i slatkog soka, koji sadrži šećer, kiseline i arome, na prirodan način se fermentira ledeno vino, koje potom natočeno u flaše sazreva od tri do pet godina.

Pije se uz pitu od jabuka ili kajsija.

Kako ključnu ulogu imaju klimatski uveti, različite sorte grožđa u ovom su slučaju u drugom planu (smatra se da su graševina i rizling najizdržljiviji).

Pogledajte kako izgleda ledena berba:

Podeli vest sa prijateljima:

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

 

PRATITE NAS

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li će Nikolić i u drugom mandatu biti predsednik Srbije ?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
Our website is protected by DMC Firewall!