KULINARSTVO

Grčka musaka

Red povrća, red mesa - musaka, usko je povezana sa Grčkom, ali ovaj ukusni specijalitet je popularan u Bugarskoj, Moldaviji, Turskoj i na Balkanu.

Ne postoji ništa iznenađujuće u tome. Može li dobra domaćica u Grčkoj, ili u bilo kojoj drugoj zemlji da ignoriše jelo, koje je napravljeno od dostupnih proizvoda.

Tajne kuvanja musake sa patlidžanom

Koristite ove savete da pripremite musaku kao profesionalni kuvar.

Pre nego što propržite patlidžan, isecite ga na kolutove, pospite solju i ostavite sat vremena. U suprotnom, patlidžan će pustiti mnogo vode tokom kuvanja. Sos, koji je napravljen od povrća i mlevene govedine, dopunjen je pavlakom, jajima, ukusnim kačkavaljem i naravno, klasičnim bešamel sosom.

Kada je jelo gotovo, neka odstoji neko vreme, da se ohladi. Onda ćete imati glatke rezove i musaku možete seći na lepe komade, pa se neće raspasti.

Sada kada znate sve tajne kuvanja, možete početi sa kuvanjem.


Recept za ukusnu musaku:

    3 patlidžana
    3 slatke paprike
    3 velika krompira
    3-4 paradajza
    crveni luk
    šargarepa
    0,5 kilograma mlevenog mesa
    biljno ulje bez mirisa
    cimet (opciono)
    0,5 kašičica majčine dušice
    0,5 čaše crnog vina
    so, mleveni crni biber - po ukusu

Za sos:

    2 kašike brašna
    3 kašike putera
    0,5 litara mleka
    150 grama sira
    so, mleveni crni biber - po ukusu

Priprema:

1. Oljuštite krompir, isecite na kriške, posolite i pecite s obe strane dok ne porumeni, staviti na dno podmazane tepsije.

2. Isecite patlidžan na kriške, pržiti sa obe strane, kao krompir.

3. Sitno iseckati paradajz, a šargarepu narendajte.

4. U tiganju propržite paradajz i šargarepu. U procesu prženja dodajte so i biber.

5. Dodajte cimet, majčinu dušicu, vino i kuvajte 15-20 minuta na tihoj vatri.

6. Staviti u formi trećeg sloja.

7. Luk iseći na prstenje.

8. Iz paprike uklonite semenke, isecite na četvrtine i isecite na obe strane.

9. Stavite u nadev luk, a zatim papriku.

10. Za sos u tiganju, istopiti maslac, dodajte brašno i mešajte brzo viljuškom.

11. Mleko sipajte u posudu i dalje mešajte.

12. Narendajte sir i pospite u sos, ostavljajući malo za posipanje hrane. Posolite i pobiberite.

13. Zagrejati sos da postane homogen i sipati u formu koja se ravnomerno nanosi preko cele površine posude. Posuti sirom.

14. Stavite musaku u zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 30 minuta dok ne porumeni.

Prijatno!

Podeli vest sa prijateljima:

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

 

PRATITE NAS

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li će Nikolić i u drugom mandatu biti predsednik Srbije ?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd