Friday, May 25, 2018

Kada kupite sveže, crveno meso, bilo da ste kupovinu obavili u mesari ili radnji, jedna stvar će se na njemu videti. I ispostavilo se da niko od nas pojma nema o čemu se zapravo radi!


Kada kupite zapakovano crveno meso, uglavnom ćete na dnu kutije pronaći dosta crvene tečnosti, a svi kupci pretpostavljaju da je u pitanju krv i - potpuno greše!

Naime, uopšte se ne radi o krvi, već o proteinu po imenu mioglobin, prisutnom u mišićnim ćelijama srca i oksidativnim vlaknima skeletnih mišića.

Upravo taj protein mesu i njegovim sokovima daje crvenu boju, pa je potpuno normalno zateći ovu tečnost u pakovanju.

Kao i hemoglobin koga imamo u krvi, i mioglobin nosi kiseonik do mišića. Ovaj protein menja boju kada je izložen visokoj temperaturi i vazduhu i zato se i meso transformiše iz crvenkaste u braon boju, bilo kada ga spremite ili kada je predugo u pakovanju

I još jedna lepa vest - ako volite srednje pečeno meso, ili čak i slabo pečeno, navikli ste da iz mesa izlazi ista ta crvena tečnost. I sigurno ste mislili da je u pitanju krv, ali nije, već je u pitanju baš ovaj protein.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

 

+ 381 65 333 9029

info@expres.rs

Marketing

SRPSKI INFORMATIVNI PORTAL

Ono o čemu drugi ćute

mi nećemo.

Bez Uvrede. Bez Cenzure.

DMC Firewall is a Joomla Security extension!