Saturday, September 23, 2017

Toliko dobro deluju na ceo organizam da im nećete odoleti

Hrana je jedna od osnovnih ljudskih potreba. Međutim, osim potrebe za utaživanjem gladi poznajemo i želju za često neumerenim uživanjem u hrani i ukusima.

Upravo ta želja neretko dovodi do unošenja prevelikih količina hrane koja je najčešće nezdrava, nutritivno siromašna te vrlo kalorična.

Takva hrana, u narodu poznata i kao "mamac za nepca" ispunjava želudac, donosi osećaj zadovoljstva, ali vašem organizmu ne donosi ništa dobro. Baš naprotiv, s vremenom telo postaje osiromašeno nutrijentima, kalorije se gomilaju, a kazaljka na vagi pokazuje alarmantne brojke.

Ako želite da održite zdravlje i vitku liniju, svakodnevnu ishranu zasnivajte na zdravim obrocima sastavljenim od nutritivno bogatih i zdravih namirnica. Svaka ćelija vašeg tela će odisati zdravljem, a zavidna linija će biti nagrada za trud koji ćete uložiti u pripremu zdrave hrane.

1. Niskokalorična proletnja supa

Sastojci: 2 supene kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja; 2 šoljice naseckanog crvenog luka (oko dve glavice srednje veličine); 2 šoljice naseckanih stabljika celera (oko 4 stabljike srednje veličine); 1 šoljica naseckane zelene paprike (1 paprika srednje veličine); 4 čena belog luka, mlevena; 3 šoljice naseckanog kupusa; 3 šoljice naseckanog karfiola (oko ½ srednje glavice karfiola); 2 šoljice naseckane šargarepe (oko 4 šargarepe srednje veličine); 2 šoljice zelenih mahuna (nasečenih na sitnije komade prema želji); 8 šoljica supe; 2 šoljice vode; 35 ml sosa od paradajza; 35 grama paradajza isečenih na kockice; 35 grama mladog pasulja (prethodno potoljenog) 1 lovorov list; 4 šoljice naseckanog svežeg spanaća ili oko 250 grama smrznutog šspanaća (odmrznuti pre dodavanja); ½ šoljice sitno isečenog svežeg bosiljka; 10 supenih kašika sveže narendanog parmezana.

Priprema: Ulje zagrejte u velikom loncu za supu te dodajte luk, celer, papriku i beli luk. Dinstajte mešajući dok povrće ne omekša (oko 15 minuta). Dodajte kupus, karfiol, šargarepu i mahune te dinstajte još desetak minuta povremeno mešajući. Dodajte supu, vodu, sos od paradajza, paradajz, grah i lovorov list. Poklopite i ostavite da uzavri. Smanjite vatru i kuvajte dok povrće ne omekša (oko 30 minuta). Umešajte spanać i kuvajte na laganoj vatri još 10 minuta. Odbacite lovorov list, dodajte bosiljak, kratko promešajte te potom skinite s vatre. Svaku porciju supe pre posluživanja posipajte s po jednom lašikom rendanog parmezana.

2. Tabouli salata

Sastojci: ½ šoljice pšenice (može i kus-kus); 4 paradajza; 1 krastavac; 2 svežnja peršuna; 12-15 listova sveže nane;  4 mlada luka (beli i zeleni delovi); himalajska so, biber; 3-4 supene lašike soka limete ili limuna; 3-4 supene kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja.

Priprema: Skuvajte pšenicu pa je dobro ocedite. Sitno naseckajte povrće, peršun, nanu i mladi luk. Paradajz nakon seckanja očistite od semenki i kratko ostavite u cediljki kako bi se višak vode ocedio. Seckano povrće, začine i mladi luk stavite u posudu, dodajte pšenicu te posolite i pobiberite prema ukusu. Lagano promešajte. Dodajte sok limete ili limuna i maslinovo ulje te ponovno promešajte. Za najbolje rezultate činiju sa salatom poklopite i ostavite u frižider 30 minuta, ali u tom slučaju posolite pre posluživanja, kako povrće tokom stajanja ne bi pustilo previše vode.

3. Zapečeni batat u sosu od paradajza

Sastojci: 5 batata srednje veličine; 3 neoguljena čena belog luka; 1 čajna kašika maslinovog ulja.

Sastojci za sos od paradajza: 800 g svežeg paradajza; 1 paprika očišćena od semenki i sitno isečena; 1 avokado srednje veličine isečen na kockice; ¼ šoljice svežeg lišća peršuna i bosiljak (po želji) origano (po želji) himalajska sol, sušene začinske biljke, biber (po ukusu)

Priprema: Batat dobro operite te ga neoguljenog nasecite na ploške debljine 1,5-2 cm. Posložite ga u tepsiju obloženu masnim papirom u koju dodajte i tri neočišćena čena belog luka. Pecite ploške batata po desetak minuta sa svake strane na 200 °C.

Priprema sosa: Nakon što je pečen, beli luk ogulite i sitno ga naseckajte. U tiganj dodajte maslinovo ulje, beli luk i sitno isečenu papriku. Kratko popržite te potom umešajte paradajz i avokado. Kuvajte dok se ne formira gusti sos. Dodajte začine, kratko promešajte te potom sklonite s vatre.

Završno pečenje: U tepsiju namazanu s malo maslaca posložite kriške batata. Na svaku krišku nanesite malo sosa te parmezan izrazan na kockice. Pecite 15-ak minuta, dok batat sasvim ne omekša, a to vreme će ujedno biti dovoljno da se krompir, sos i sir savršeno sjedine. Poslužite toplo.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

 

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li biste vi imali seks na prvom sastanku?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd