KULINARSTVO

3 čorbe koje oporavljaju telo tokom zimskih dana

Ipak ništa bez jela na kašiku!

Predlažemo vam ove ukusne čorbe koje će i te kako dobro doći tokom hladnih dana... 

1. Domaća pileća čorba sa povrćem

Sastojci:

2 bataka (300 g)

150 g graška

150 g kukuruza

2 šargarepe

2 krompira

2 lista lovora

biber u zrnu

1,5 d mleka

2 kašičice kukuruznog brašna

začini, so

1 kašičica senfa

Priprema:

1. U slanoj vodi obariti 2 pileća bataka, pa meso odvojiti od kosti i iseckati na kockice.

2. U istu vodu dodati 150 g graška, 2 šargarepe na kockice, 150 g kukuruza (možete korititi već pripremljenu zaleđenu mešavinu). 

3. Od začina dodati 1-2 lista lovora, 10-ak zrna bibera i mešavinu začina, pa sve staviti da se kuva 15-ak minuta.

4. Dodati još dva krompira iseckana na kockice, iseckane batake i sve zajedno kuvati.

5. U čaši razmutiti 2 kašičice kukuruznog brašna, 1 kašičicu senfa i 1,5 dcl mleka, pa sipati u čorbu koju se lagano kuva uz stalno mešanje. Posoliti po želji.

6. Pustiti da ponovo provri i pileća ragu čorba je gotova. 

2. Lagana supa od kupusa, pirinča i belog luka

Sastojci:

150 g šargarepe

100 g korena peršuna

25 g belog luka

200 g svežeg kupusa

100 g krompira

150 g pirinča

list peršuna, so, biber

1 kašika ulja

1,5 l vode

Priprema:

1. Na malo ulja prepržiti usitnjeni beli luk. Dodati sitno isečeno povrće i sve kuvati desetak minuta u pola litra vode. 

2. Kuvanom povrću dodaj još litru vode. Kad zakipi, smanjiti vatru i kuvati još osam minuta.

Za to vreme skuvti prirnač na pola, procediti i dodati u supu. Začiniti solju, biberom i naseckanim peršunom.

3. Jednostavni minestrone

Sastojci:

30 g pancete

kesica smrznute mešavine povrća za čorbu

100 g rezanaca za supu

2 kašike maslinovog ulja

1 dl pelata

muskatni oraščić

1/2 kašičice bibera

7 dl vode

kašika rendanog parmezana  (po želji)

Priprema:

1.Pancetu isecite na kockice i kratko prepecite na ulju. Dodajte pelat i kratko prokuvajte. Zalijte vodom i umešajte smrznuto povrće, biber i muskatni oraščić.

2. Kad čorba zakipi, kuvajte još desetak minuta, dodajte rezance i nastavite da kuvate još deset minuta. Minestrone po želji služite posut parmezanom ili ukrasite kašikom pavlake i začinima.

Savet: Umesto pancete možete da koristite kockice pršute.

Podeli vest sa prijateljima:

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

 

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li biste vi imali seks na prvom sastanku?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
Our website is protected by DMC Firewall!