KULINARSTVO

Habanero salsa

Salsa je poreklom španska reč, ali prevedena na naš jezik, označava sos ili umak, mada u slobodnoj izvedbi može biti i salata od sitno seckanog povrća (najčešće od paradajza, paprike i luka). Konkretno ovaj recept za habanero salsu je po sistemu: ima se može se. To znači da je većina ionako malobrojnih sastojaka iz moje bašte i saksija, a ja sam živi dokaz da se sve može kada se hoće i da je potrebno samo malo volje i truda kako biste imali svoje "egzotične" plodove.

Dovoljno je da kupite po jednu "organsku" (pod znacima navoda jer ne znam ni jednu neorgansku biljku) papriku ili paradajz, odnosno plod koji nije hibrid već neka od starih sorti, iz njih izvadite i sačuvate seme i da sledeće godine to seme posejete. Jeste potrebno vreme, ali sve u svemu nije potrebno ništa više truda nego kada biste negovali bilo koje cveće. A za razliku od npr. muškatli, u ovom slučaju imate lep, mirišljav i ukusan plod. I sami znate da su paradajz i papriku u Evropi, zahvaljujući Kolumbu, navodno prvobitno gajili kao ukrasne biljke. Da li su u Srbiju doneti preko Turaka ili Ugara, to je pitanje, ali u svakom slučaju bitno je da su se i paprika i paradajz kod nas odomaćili kao da oduvek ovde i postoje. Iako moj domaći paradajz ne izgleda "plastično" lepo kao onaj sa pijace, jeste ružniji, ali jeste i ukusniji.

Šta je potrebno za salsu od habanero papričice:

  • 2 habanero papričice,
  • 4 paradajza,
  • 1 crni luk,
  • sok od limuna (po ukusu),
  • malo maslinovog ulja,
  • svež korijander, ako ga nemate koristite bilo koje začinsko bilje koje imate ili volite koa npr. peršun, celer ili bosiljak,
  • so, biber.

Napomena: dve habanero paprike su i više nego dovoljne za ovu izuzetno ljutu salatu. Ako ste baš ekstremista koji može da podnese veoma ljutu hranu, onda možete dodati i koju više.

Kakva je razlika između habanero čilija i obične domaće feferone? Osnovna razlika je u mirisu, voćni miris habanero paprike može i da vas prevari, ali kad osetite vatru u ustima, na jeziku, nepcu, onda tek uvidite pravu razliku između domaće feferone i habanero čilija. Ako je do sada niste probali, pravo je vreme za to.

Papriku, paradajz, luk i začinske biljke sitno iseckajte. Začinite iseckanim začinskim biljkama, sokom od limuna (ili još bolje limete), prelijte sa malo maslinovog ulja, posolite i pobiberite. Sve iseckajte sitno, začinite, promešajte i ostavite u frižideru da se dobro ohladi. Ohlađenu salatu poslužite kao i bilo koju drugu salatu, ili kao umak za čips ili tortilje.

 

Podeli vest sa prijateljima:

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

 

PRATITE NAS

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li će Nikolić i u drugom mandatu biti predsednik Srbije ?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
Our website is protected by DMC Firewall!