KULINARSTVO

Ne bacajte cvetove tikvice - napravite od njih savršen specijalitet

Cvetovi tikvica beru se u jutarnjim satima, kad procvetaju i najbolje ih je jesti istog dana jer do sutradan već počnu da venu. Poput tikvica u koje s vremenom izrastu, i cvetovi su dobar izvor vitamina C, kalijuma i folata. 

Jedu se sveži u salatama, a da posluže i kao dekoracija jelima, ali najbolji su prženi, pogotovo punjeni, na primer, neutralnom rikotom ili svežim sirom, jer u tom slučaju dobijate savršenu kombinaciju kremastog i hrskavog. Sir možete obogatiti narendanim parmezanom, svežim mirisnim začinima, ali i poigrati mocarelom, inćunima, kao i komadićima pršuta ili repovima škampa. 

Cvetovi punjeni rikotom i parmezanom

Potrebni sastojci:

10-ak cvetova tikvica

tri kašike rikota sira (ili svežeg sira)

parmezan po ukusu

Po želji u smesu dodajte naseckani sveži bosiljak i origano i kašičicu preprženih naseckanih pinjola ili semenki bundeve.

Smesa:

1,5 dl jako hladne mineralne vode

2-3 kašike oštrog brašna

Priprema:

Izmešajte rikotu, parmezan i iseckani bosiljak (ako želite) i tom smjsom punite cvetove. Prethodno ih operite, ostavite da se osuše i odstranite im peteljke kao i tučak i prašnike. Napunite ih pripremljenom smesom i zavrnite im vrhove da ne bi curila.

Smesa: Izmešajte brašno i dobro ohlađenu mineralnu vodu. Cvetove umočite u smesu i pržite na jako ugrejanom ulju maksimalno dva minuta. Nakon što ih izvadite iz ulja, stavite ih na papirni ubrus da upije višak masnoće i poslužite tople. 

Podeli vest sa prijateljima:

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

 

PRATITE NAS

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li će Nikolić i u drugom mandatu biti predsednik Srbije ?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
Our website is protected by DMC Firewall!