Misteriozni gvozdeni stub u Delhiju star 2000 godina

Izvor jun 29, 2018

U Nju Delhi-U u Indiji nalazi se jedan stub napravljen od gvoždja iz perioda trećeg veka pre nove ere.Interesantan je po tome što je napravljen od 98% čistog gvoždja i ne rđa vidljivo.

Najveća misterija jeste kako je stub uspeo tako dugo da ostane netaknut. Kako to da nije zarđao? Na njemu se tek tek mogu videti neki znakovi rđe, ali stub definitivno nije trebalo da izdrži toliko dugo.


  • Opstao je više od 2000 godina bez vidljive degradacije materijala.
  • Kako su stari Indijci mogli izliti metal te čistoće?
  • Zašto taj komad nije zarđao i nestao kao i većina gvozdenih artefakta kroz istoriju?

Starim Indijcima su vanzemaljske civilizacije (eventualno Lemuriani) preneli svoja savršena znanja o metalurgiji . Ne rđa zato jer se nalazi na tačnom čvorištu podzrmnih energija i služi kao pojačivač tih energija, (radiestezija, Feng shui).


Moderna nauka s druge strane pokušava to drugačije da obijasni.

Naime hemijska analiza materijala odaje neke tajne stabilnosti ovog artefakta.Stub je stvarno napravljen od 98% gvožđa koje poseduje kristalnu strukturu sirovog gvožđa. Međutim jako je interesantno da to gvožđe poseduje vrlo nizak procenat Sumpora i ugljenika dok je procenat fosfora nesrazmerno velik u odnosu na današnje gvožđe.

Radi se o procesu proizvodnje gvožđa u to vreme koji je upotrebljavao reduktivni proces koji se bazirao samo na ugljeniku iz uglja. Proces je bio spor i neefikasan u smislu brzine redukcije i zahtevao je veliku količinu goriva, međutim kao nus pojava tog procesa je temeljno sagorevanje sumpora i ugljenika tokom redukcije pa je zato mala količina tih elemenata u finalnom proizvodu. Visoka količina fosfora s druge strane je razumljiva jer sam fosfor je reduktivniji od ugljenika pa se zato nije odstranio iz materijala.
 
Današnji metalurški proces upotrebljava ugljenik koji se nalazi u dolomitima u obliku Kalcijum-Karbonata. Naime dolomit se koristi kao jače reduktivno sredstvo nego čisti ugljenik. Proces je mnogo brži i efikasniji međutim nema temeljnog izgaranja pa određena koločina ugljenika i sumpora ostaju u materijalu. Fosfor nestaje van jer se jedini sa kalcijumom i pliva po površini rastopljenog gvožđa kao zgura.
 
Ovo daje uvid u stabilnost materijala od kojeg je napravljen stub. Visoka koncentracija fosfora smanjuje brzinu korozije na taj način što se stvara tanak sloj rđe po površini zatvarajući dovod kiseonika na čisti materijal praktično onemogućavajući dalju koroziju. U slučaju Sumpora i ugljenika proces je obrnut i korozija je mnogo brža (primeri su današnji predmeti izradjeni od čelika i gvoždja).
 
Drugi faktor je i taj da je stub predmet obožavanja lokalnog stanovništva. Jedan od elemenata obožavanja je i mazanje samog stuba raznim uljima (kao žrtva) što dodatno pojačava zaštitu.
 
Treći faktor je visoki termički kapacitet gvoždja koje lako upija okolnu temperaturu. Kako je masa stuba velika tako je i količina temperature velika pa je sama površina stuba pretežno uvek suva bez obzira na padavine (vlaga se ne može zadržati na stubu duže vreme). Naravno pomaže i to što je stub u Indiji koja je vruća, da je negde severnije odavno bi zarđao i nestao.
 
Četvrti faktor je i sama čistoća gvožđa koja daje dodatnu stabilnost.

 
Kako su Indijci uspeli proizvesti tako čistu formu iz rude? 
 
Naime radi se o pretopljenom gvožđu. Ne o gvožđu koje je nastalo iz rude. Radi se o gvožđu koje je ponovo pretopljeno i samom metodom topljenja dodatno redukovano praktično odstranjujući sav neželjeni materijal (sasvim slučajno). Kako je proces topljenja u to vreme bio spor sama dodatna redukcija je trajala neuporedivo duže, a samim tim i temeljnija davajući za rezultat vrlo visoku čistoću finalnog proizvoda.
U stvari pitanje je zašto su upotrebili staro gvožđe a ne rudu?

Ovo već prelazi u špekulaciju i jedna od teorija je da je taj stub u stvari spomenik, možda neke davne bitke, možda napravljen od mačeva i štitova pobijedjenih ratnika ili možda od samih pobedničkih oružja tako da slavi taj događaj (u istoriji su zabeleženi takvi slučajevi spomenika izrađenih od materijala upotrebljenog u svrhe događaja koji se slavi)
 
Druga pretpostavka je ta da jednostavno tvorci nisu imali drugog izvora osim već redukovanog gvožđa.

Kao i mnogi drugi misteriozni objekti, gvozdeni stub krije svoju tajnu koja je možda zauvek izgubljena. Da li je za to kriv neki rat ili prirodna katastrofa? Možda neka informacija još uvek postoji ali još uvek nije otkrivena.

EXPRES

Srpski informativni Portal  Ono o čemu drugi ćute mi nećemo. Bez uvrede! Bez cenzure! 

Najnovije online vesti iz zemlje i sveta, sporta, zabave i tehnologije.

 

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

Loading...
© 2014 Agencija Expres Media. All Rights Reserved