Friday, January 19, 2018
Loading...

U terapiji parova važno je ispitati mitove, dvostruke standarde i tradicionalna pravila koja pothranjuju uobičajenu predstavu dominantnog mužjaka i poslušne, pasivne ženke, otkrivaju naše stručne saradnice

Pod seksualnom socijalizacijom podrazumevaju se naučeni obrasci ponašanja, stavovi i uverenja koji definišu normalno i očekivano od muškarca ili žene u seksualnom funkcionisanju. Zato je u terapiji parova važno ispitati mitove, dvostruke standarde i tradicionalna pravila koja pothranjuju uobičajenu predstavu dominantnog mužjaka i poslušne, pasivne ženke. Na primer, kad god muškarci kažu da ženska asertivnost umanjuje njihovu muškost i mogućnost da seksualno funkcionišu, treba preispitati mit koji muškost definiše kao kontrolu i moć. Generalno gledano, seks je retko čin jednostavnog obostranog zadovoljstva. On je često pokazatelj skrivenih značenja pothranjenih mitovima o ženstvenosti i muževnosti koje učimo u porodičnom i širem društvenom kontekstu.

BORBA POLOVA

Seksualni odnos je otelotvorenje borbe između polova, s obzirom na to da se u njemu socijalne i psihološke karakteristike roda manifestuju u svom najintenzivnijem vidu. Samim tim, on se veoma često koristi kao instrument u suptilnoj i kompleksnoj borbi za moć i kontrolu. Takođe, seks služi kao sredstvo za regulisanje bliskosti i distance, pričinjavanje zadovoljstva, osvajanje moći, uskraćivanje nežnosti, ponižavanje, pohvalu ili izglađivanje nesporazuma.

Donedavno, značenje seksualnog čina bilo je potpuno drugačije za muškarce i žene. Tradicionalno heteroseksualno iskustvo podrazumevalo je erotizaciju muške dominacije i ženske submisivnosti. Seks je za žene bio simbol predaje, sublimacije i napuštenosti. Za muškarce on je predstavljao osvajanje i moć, test njihovih sposobnosti i seksualne potencije.

Jedno istraživanje iz 1981. godine pokazalo je da muškarcima seksualni čin ne pruža zadovoljstvo samo zato što osećaju snažnu privlačnost prema svojoj partnerki već zato što kroz seksualni čin muškarac doprinosi negovanju kulturnog simbolizma patrijarhata i razvija osećaj pripadnosti društvu kroz svoj status/identitet mužjaka.

VERBALIZACIJA OSEĆANJA

Kod velikog broja muškaraca požuda nije nužno povezana sa emocionalnim potrebama. Za njih jake emocije čak predstavljaju opasnost jer potencijalno mogu da ugroze njihove, u ranom detinjstvu pažljivo razvijene, mehanizme kontrole. S druge strane, postoje muškarci kojima seksualni odnos služi kao jedini način za pokazivanje bliskosti i intimnosti.

Dok muškarci smatraju dovoljnim da svoju privrženost, ljubav i toplinu demonstriraju u seksualnom činu, njihove partnerke neće razumeti intenzitet njihovih emocija ukoliko ih ne saopšte.

Verbalizacija osećanja ženama je mnogo važniji pokazatelj bliskosti nego seks, a upravo zbog nerazumevanja značaja koje partneri daju različitim načinima pokazivanja privrženosti nastaju problemi i u oblasti seksualnog funkcionisanja. Žene, socijalizovane tako da emotivno (i finansijski) budu zavisne od muškaraca, dugo su bile fokusirane na pružanje, pre nego na primanje zadovoljstva. Seks je tako postao simbolički čin u ime dužnosti, obaveze i odgovornosti prema svetim ulogama majke i supruge, što je onemogućilo žene da u njemu zaista i uživaju. Zato one, u situacijama kada smatraju da muškarci ne zadovoljavaju njihove emocionalne potrebe, pribegavaju uskraćivanju seksa. Muškarci to, s druge strane, ne tumače kao znak da nešto u vezi ne funkcioniše, već kao atak na sopstvenu potenciju i samim tim muškost. Najčešći vid osvete koji se tada javlja jeste nazivanje partnerke frigidnom, što je u našem društvu snažna anatema, skoro kao ona o lošoj majci. Kada žena prihvati ovu etiketu, ona razvija osećaj krivice, koji još više smanjuje njenu seksualnu želju i tako se nastavlja začarani krug nerazumevanja.

KOREN PROBLEMA

Brzina kojom se standardi prihvatljivog seksualnog ponašanja menjaju zbunjujuća je i često dovodi do nesuglasica u partnerskom odnosu. Bez obzira na veliki pomak koji smo napravili u otvaranju nekih tema vezanih za seksualnost, ona i dalje u velikoj meri ostaje samo mistifikovan pojam, kojim se veliki broj medija bavi, ali o kome se i dalje najmanje govori tamo gde je najjednostavnije da se pravilno shvati i prihvati, u porodici.

Seksualni problemi s kojima se danas parovi suočavaju određeni su porodičnim uticajima koji predstavljaju odraz dominantnih društvenih shvatanja o ponašanju koje se smatra normalnim i očekivanim za tipičnog muškarca ili ženu. Upravo zbog toga u rešavanju seksualnih problema važno je poći od porodice i poruka vezanih za seks koje su u porodičnom kontekstu prenesene.

PRAKTIČAN SAVET

Psihoterapija parova često dovodi do preispitivanja ovih nesvesno usvojenih stavova i uverenja, i suprotnih, iz porodice preuzetih obrazaca ponašanja koji blokiraju partnersko usklađivanje i funkcionisanje. Jedna od tehnika koje se u tu svrhu koriste jeste i seksualni genogram, koji sami možete da uradite i tako više saznate o uticajima koje je porodica imala na vaše poimanje seksualnosti i partnerstva.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

 

MOŽDA VAM JE INTERESANTNO

 
loading...

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 333 9029

info@ expres .rs

Marketing

ANKETA

Dokle Novak može na Australijan Openu?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd