IZ MOG UGLA

Dometi privatizacije medija

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Srbije Saša Mirković izjavio je danas da se nada da privatizacija medija neće biti minirana kao što je to učinjeno 2007. godine, dok je zaštitnik građana Saša Janković ocenio da sama privatizacija neće rešiti probleme u medijima ako nema regulacije. Sve vlade od 2001. godine su se deklarativno izjašnjavale za privatizaciju medija i nadam se da ovoga puta neće biti miniran taj proces, kao što je to učinjeno 2007. godine, rekao je Mirković na javnoj debati u Beogradu o godišnjem izveštaju Zaštitnika građana za 2014. godinu.

Mirković je ukazao da su pojedine lokalne samouprave i lokalni mediji sve učinili da ne dostave dokumentaciju neophodnu za privatizaciju, ali je upozorio da će se oni sada suočiti sa problemima.

On je istakao da je i Zaštitnik građana u svom izveštaju za 2014. godinu ocenio da je dobro što su doneti novi medijski zakoni.

Donošenje medijskih zakona dovelo je do promene modela medijskog sufinansiranja, rekao je Mirković i naglasio da je Ministarstvo kulture i informisanja za više od 100 odsto povećalo svoj budžet za sufinansiranje medijskih sadržaja u javnom interesu.

On je najavio i da će u drugoj polovini godine bitio bjavljen još jedan konkurs za medijsko sufinansiranje, kao i da će se to učiniti kako bi se dala šansa i onim medijima koji bi trebalo da se privatizuju.

Članovi komisija za dodelu sredstava za sufinansiranje su predstavnici novinarskih i medijskih udruženja, podsetio je Mirković i naglasio da Srbija ove godine izdvaja više novca za sufinansiranje medija radi izveštavanja o stvarima od javnog interesa, nego što to čini Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Mirković je napomenuo i da je u toku izrada registra medija koja nije obavezna, ali je uslov da se mediji prijavljuju na konkurse Ministarstva kulture i informisanja za sufinansiranje.

Kada je reč o privatizaciji, mi govorimo o 74 medija od 1.447 javnih glasila u Srbiji, rekao je Mirković.

Zaštitnik građana Saša Janković je ocenio da mediji u Srbiji u 2014. godini nisu bili slobodni u meri primerenoj za savremenu evropsku državu i za ono što je u Srbiji u pojedinim periodima postojalo.

Postupci nosilaca vlasti i okolnosti na medijskom tržištu pogodovali su i autocenzuri i tendenciozmom navijačkom izveštavanju, zbog njega je trpelo pravo građana na objektivno, potpuno i blagovremeno informisanje, rekao je Janković.

On je istakao i da su sama novinarska udruženja konstatovala visok stepen autocenzure.

Ekonomska situacija novinara, neizvesnost za radno mesto i izuzetno niske plate, dovode do toga da trpe, ne samo novinari, nego i pravo građana na potpuno i objektivno informisanje, smatra Janković.

On je napomenuo da, kao Zaštitnik građana, nije zadužen za kontrolu rada medija, već za kontrolu rada državnih organa i da je zbog toga institucija na čijem je čelu reagovala i pitala Regulatorno telo za elektronske medije (REM) zašto nije reagovalo u slučaju emisije DNK na televiziji Pink.

Zaštitnik građana je dodao da je Regulatorno telo za elektronske medije nakon toga izreklo Pinku opomenu, a da je njega vlasnik TV Pink optužio da guši slobodu medija. Janković je, govoreći o privatizaciji medija, ukazao da privatizacija bez regulacije ne može da dobre rezultate.

Izvor: Fonet

Podeli vest sa prijateljima:

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

 

PRATITE NAS

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li će Aleksandar Vučić biti predsednik Srbije ?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd