IZ MOG UGLA

Skupo ćemo platiti let za Ameriku

„A zašto više niko iz regiona ne leti u Ameriku?“

Zato što se ne isplati, kategorično kaže u razgovoru za „Vreme“ Predrag Vujović

 

ZNAJMLJIVANJE AVIONA ERBAS 330 KOŠTA IZMEĐU ČETIRI I PET MILIONA DOLARA MESEČNO, TO JE 50 MILIONA GODIŠNJE. DAKLE, ER SRBIJA, KOMPANIJA KOJA SADA BELEŽI GUBITKE I DOBIJA OGROMNE DOTACIJE OD DRŽAVE, ULAZI U JEDNU INVESTICIJU OD 50 MILIONA. VI OD JUNA 2016, KADA POČNU LETOVI, DO JUNA 2017. MORATE DA IMATE 50 MILIONA KOJE ĆETE, KAO, ZARADITI NA SAOBRAĆAJU. NA KOM SAOBRAĆAJU? VEĆ SADA SE PRIČA O TRI GODINE GUBITKA. ŠTA IZA TOGA STOJI? STOJI STRAH DA TO IPAK NIJE TAKO POVOLJAN POSAO, A DRUGO, NIKO NE KAŽE KOLIKI ĆE TAJ GUBITAK BITI. OVDE STIŽEMO DO TEHNOLOGIJE DONOŠENJA ODLUKE O SAOBRAĆAJU PREKO ATLANTIKA. TO VAM JE KAO DA PRAVITE NOVU FABRIKU, TO „ZADOVOLJSTVO“ KOŠTA NA TROGODIŠNJEM NIVOU PREKO 100 MILIONA. KO JE DONEO TU ODLUKU? GDE JE DONETA TA ODLUKA

Od početka godine, sve same lepe vesti stižu iz Er Srbije. „Portal AirlineRatings.comdao srpskoj nacionalnoj avio-kompaniji najviše kombinovane ocene u regionu“; „Er Srbija dobila šest zvezdica za bezbednost, čime je uvrštena među najbezbednije avio-kompanije u regionu“; Er Srbija ulazi na tržište SAD sa kompanijom Erberlin“; „Er Srbija je danas vodeći brend među malim avio-kompanijama u Evropi“; „Bolji pristup za sedam destinacija u Evropi“, bili su neki napisi u medijima.

Naravno, najvažnija vest stigla je sredinom februara, kada je predsednik vlade Aleksandar Vučić, zajedno sa američkim ambasadorom Kajlom Skotom (na novosrpskom: Skat) i građankom Marijom Gaćešom, na Sajmu turizma u Beogradu kupio prve karte za let na liniji Beograd–Njujork po promotivnoj ceni od 399 evra. Er Srbija bi trebalo da počne da leti za Njujork širokotrupnim avionom erbas A330-200 od 23. juna ove godine, a mediji su se tom prilikom podsetili i jedne ranije izjave predsednika vlade, koja bi mogla da bude dosta znakovita za nastavak naše priče:

„Više niko iz regiona nema let za Ameriku. Pričam i o nekim državama članicama EU. Jedna Grčka ne leti u Ameriku i moći ćete da letite širokotrupnim srpskim avionima. To jeste nešto za ponos građanima Srbije“, rekao je Vučić početkom decembra 2015.

Čak i na prvi pogled, ova izjava vapije za potpitanjem koje bi moglo da glasi: „A zašto više niko iz regiona ne leti u Ameriku?“

Zato što se ne isplati, kategorično kaže u razgovoru za „Vreme“ Predrag Vujović.

Vujović je tokom radnog veka proveo 27 godina u JAT-u, a u periodu vlade Zorana Đinđića, i potom, Zorana Živkovića, bio je i generalni direktor kompanije, od 2001. do proleća 2004. godine.

„Vrhunac razvoja JAT-a bio je krajem osamdesetih godina. To je bila njegova labudova pesma“, kaže Vujović za „Vreme“.

„Činjenica je da smo mi tada imali 36 aviona, da smo leteli na sve kontinente osim Južne Amerike, da smo prevozili nešto manje od pet miliona putnika i da smo imali u floti pet DC-10 aviona za interkontinentalne letove. To JAT-u niko nije poklonio, to ne može da se postigne ako niste uspešni. Da li su danas nama potrebni tzv. stručnjaci iz inostranstva? Možda i jesu, ali je nenormalno da ne pozovete nikoga od naših ljudi, koji još žive u ovom gradu, a tvrdim da ih u ovom trenutku ima najmanje 50 – ljudi koji su bili u Americi, radili na tom tržištu, otvarali taj saobraćaj, piloti, komercijalni predstavnici – i da im ne postavite jednostavno pitanje: „Čekajte, da li ta Amerika ‘pije vodu’ danas ili ne?“ Naša vlast se ponaša kao da mi ništa ne znamo. Sve počinje od danas. Vi možete da se ne slažete sa mnom, ali ne možete da mi kažete da o tim stvarima ne znam ništa. Ja sam bio komercijalni direktor i pomoćnik generalnog direktora u trenutku kada smo imali svakodnevni saobraćaj za Njujork, tri leta nedeljno za Čikago i dva puta nedeljno za Los Anđeles. Leteli smo za Montreal i za Toronto. To je gradilo hiljadu ljudi, išao je razvoj ka tome“, kaže Vujović.

Ceo intervju pročitajte na vreme.co.rs

Podeli vest sa prijateljima:

Komentari  

-1 #2 Mira r. 26-06-2016 22:26
Videlo se do cevideli smo sta su takvi strucnjaci urdili u JAT - u pa sad bez imalo stida i blama proricu propast AirSrbije ( ne cuj Boze sto pas laje ) !
Prijavi administratoru
-1 #1 slavi 26-06-2016 14:21
Zlobnici zasto vi niste barem pokusali bolje se pokrite i cutite ostavite vucica na miru
Prijavi administratoru
 

PRATITE NAS

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li će Aleksandar Vučić biti predsednik Srbije ?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
DMC Firewall is a Joomla Security extension!