U Srbiji će sutra biti pretežno sunčano i toplije. Vetar slab, severoistocni. Najniža temperatura će biti od 12 do 17 stepeni, najviša od 28 do 31 stepen.

BEOGRAD - U Srbiji će sutra biti pretežno sunčano i toplije. Vetar slab, severoistocni.

Najniža temperatura će biti od 12 do 17 stepeni, najviša od 28 do 31 stepen.

RHZS je i danas izdao upozorenje za područje Srbije na visoku temperaturu do 12. jula koja će dostizati ČETRDESET stepeni Celzijusa.

BEOGRAD - RHZS je i danas izdao upozorenje za područje Srbije na visoku temperaturu do 12. jula koja će dostizati ČETRDESET stepeni Celzijusa.

U vecini krajeva sutra se očekuje pretezno suncano i malo svezije vreme, samo su na severu ujutro i pre podne moguće promenljive oblačnosti, a ponegde i kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom, dok će se na jugu i jugoistoku zadrzati veoma toplo.

U Srbiji će danas biti umereno do potpuno oblačno, u većem delu suvo, samo ponegde, uglavnom na zapadu, jugozapadu i jugu, sa kratkotrajnom kišom ili pljuskom sa grmljavinom.

Vetar slab i umeren, severozapadni. Jutarnja temperatura od 12 do 19 stepeni, a najvisa dnevna od 27 do 31 stepen.

U Beogradu umereno do potpuno oblačno, sredinom dana moguća kratkotrajna kiša ili pljusak sa grmljavinom. Vetar slab i umeren, severozapadni. Jutarnja temperatura oko 19, a najviša dnevna oko 28 stepeni.

U četvrtak sunčano i toplo. U petak ujutru i pre podne na severu, a do kraja dana i u ostalim krajevima naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Za dane vikenda promenljivo oblačno i hladnije mestimično sa kišom i pljuskovima češćim u nedelju.

Od ponedeljka pretežno sunčano uz postepeni porast temperature.

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i toplo, a u večernjim satima moguća je ređa pojava kratkotrajnih pljuskova s grmljavinom u planinskim predelima na jugozapadu i jugoistoku zemlje, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije.

Jutarnja temperatura od 12 do 19 stepeni, najviša dnevna od 28 do 32 stepena.

I u Beogradu će biti pretežno sunčano i toplo. Najniža temperatura biće oko 19 stepeni, a najviša dnevna oko 31 stepena.

Usled očekivanih biometeoroloških uslova, opreznost se savetuje hronično obolelim i osetlјivim osobama. Meteoropatske reakcije su moguće u vidu nervoze, malaksalosti i glavobolјe.

Danas je jedan od najvećih praznika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Sveta trojica ili Duhovi

Ovaj praznik, koji se slavi pedesetog dana po Vaskrsenju i desetog dana po Vaznesenju Hristovom, Srpska pravoslavna crkva slavi takođe kao jedan od najvećih događaja u hrišćanstvu zabeležen u Četvorojevanđelju.

U srpskoj Crkvi i narodu praznik je poznat kao Duhovi,Pedesetnica ili Trojice jer se smatra da su, posle događaja u Jerusalimu apostole u svet božanskom silom nadahnuli Otac, Sin i Duh Sveti koji se, kako je zapisano, u obliku plamenih jezika spustio na glave Hristovih učenika.

Na Duhove je Hristos ispunio obećanje koje je dao svojim učenicima na dan svog Vaznesenje kada im je poručio da sa Tavora krenu u Jerusalim i tu sačekaju dok im se ne javi Duh Sveti koji će ih krstiti - ali ne vodom, kako je krštavao Jovan Krstitelj, već ognjem božanskim koji će im dati snagu da svim narodima na njihovim jezicima propovedaju Jevanđelje.

U deseti dan po Spasovdanu, kako je zapisano, začula se huka nalik na snažnu oluju iznad doma dvanaestorice apostola, pojavila se Bogorodica i narod je ugledao jaku svetlost i plamene jezike kako se spuštaju na glave Hristovih učenika.

U hrišćanstvu se smatra da su apostoli, iako ljudi iz naroda i ne mnogo učeni, dobili znanje svih jezika koje do zada nisu govorili i snagu da dovrše delo Gospodnje za spas čovečanstva.

Na praznik Vaznesenja, kada se Hristos vaznevši se na nebo seo sa desne strane Boga Oca, hrišćanstvo slavi - uzdisanje ljudske prirode do božanske a na Pedesetnicu dar posvećenja i mudrosti koje je preko apostola darovano čovečanstvu i njegovoj zajednici sa Bogom.


Početak obraćanja apostola narodu

Za hrišćanstvo Pedesetnica je početak svega, početak prvog obraćanja Hristovih učenika narodu.

Prema jevanđeljskom predanju, okupljenom narodu najpre se obratio sveti apostol Petar i pozvao ga na pokajanje i krštenje.

Kršteno je, kako kaže predanje, tri i po hiljade duša čime su stvoreni temelji crkve koja traje već treći milenijum.

Za ovaj veliki praznik vezani su mnogi običaji, a pravoslavni hramovi u Srbiji zasipaju se travom u vreme praznične liturgije i od nje se pletu venci koji se kao blagodet čuvaju u domovima do sledećih Duhova.

SPC, kao i sve pravoslavne crkve, datum praznovanja Pedesetnice vezuje za Vaskrs, pa i ovaj Gospodnji dan spada u pokretne praznike i obeležava se uvek u nedelju desetog dana po Vaznesenju.

Duhovi se kao i Vaskrs i Božić slave tri dana, pa su u kalendaru SPC crvenim slovom obeleženi i duhovski ponedeljak i duhovski utorak.

Dan uoči Duhova SPC i pravoslavni srpski narod posvećuju mrtvima, pa se u subotu pred praznik Pedesetnice posećuju groblja i pale sveće na grobovima i u hramovima.

Strana 1 od 5
 

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li biste vi imali seks na prvom sastanku?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
Our website is protected by DMC Firewall!