Jeste li se ikada zapitali zašto u restoranu dobijete i komad peršuna na hrani?

Izvor N1 Hrvatska decembar 10, 2017
Pixabay Pixabay

Osim što ga kuvari koriste za dekoraciju i doprinosi ukusu jela, postoji još jedan, jako važan razlog za to.

Iako većina ljudi ostavi peršun na tanjiru jer to smatraju isključivo dekoracijom, bolja ideja bi bila staviti ga u usta i polako žvakati, prenosi N1 Hrvatska.
 
Osim što čisti nepce, peršun osvežava dah i neutrališe neugodne mirise koji u ustima ostanu nakon jače začinjenih jela.
 
Osvežavanje daha grickanjem svežeg peršuna seže još u doba starih Rimljana. Oni su nakon jela znali da grickaju peršun. Moguće da je to jedan od razloga zašto je nastao običaj stavljanja komada ove biljke na tanjire u mnogim restoranima širom sveta.
 
Drugi razlog je dekoracija jela, a navodno je to poteklo od mesara u davnim vremenima koji su oko svežeg ili pečenog mesa stavljali i peršun kako bi hrana bila primamljivija kupcima.
 
Kasnije su restorani to počeli da kopiraju.
 
Do 1915. godine gotovo u svakom restoranu na tanjir se stavljao peršun. Nekim gostima to je znalo da smeta jer su sumnjali kako su dobili komad biljke koja je pre toga bila na tuđem tanjiru.
 
Naravno, treći razlog zašto se peršun nađe na serviranom obroku je poboljšavanje ukusa, ali u tom slučaju najčešće se nasecka pa pospe po jelu koje je već na tanjiru.
 
U peršinu se nalazi visoka koncentracija hlorofila, a upravo on uništava bakterije u ustima. One počinju da se razvijaju nakon jela, a to je direktan uzrok lošeg zadaha.
 
Peršun je potrebno dobro sažvakati nakon što se pojedu jela puna belok i crnog luka. Osim peršuna, pomažu i sveža menta, bosiljak i ruzmarin.
 
Još neke prednosti ove biljke su: deluje kao antioksidans, pomaže da koža izgleda mlađe, pročišćava telo od toksina, otapa višak masnoća u telu, čisti bubrege, deluje protivupalno, jača imunitet, prepun je vitamina C, a sadrži i mnoge minerale.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

REAKCIJE

Seksi plus sajz manekenka Ešli Grejem: Vrele scene za one koji to vole

Ešli Grejem, najpoznatija plus-sajz manekenka na svetu, ponovo je bacila muškarce u…
Pixabay

KAKO JE NASTALA ČUVENA PESMA "MOJ DILBERE": pesma krije tužnu priču o patnji jedne žene

Jedna od najpoznatijih narodnih pesama ovih prostora, “Moj dilbere”, u sebi sadrži osećaj…

"Migrenozna poza": Novi trend fotografisanja devojaka

Australijski modeli sve više koriste "migrenoznu pozu" na svojim fotografijama koje…

Zašto treba izbegavati parkiranje u visokoj i suvoj travi tokom leta

Određeni delovi motora i izduvnog sistema automobila mogu da postanu dovoljno vrući da…
Foto: David Paul Morris/Bloomberg

Platio 10.000 dolara da ga ubiju i aplouduju mozak na internet!

Milijarder iz Silikonske doline Sem Altman je jedan od ljudi s liste Nectome, na kojoj je…
Pixabay

Ostanite pozitivni i kada vas život “gazi”. Evo kako!

Život retko kada ispadne onako kako smo planirali. Često nas “baca” u izazove i sasvim…
Loading...
© 2014 Agencija Expres Media. All Rights Reserved
DMC Firewall is a Joomla Security extension!