Zašto viski s ledom ima bolji ukus?

Izvor avgust 31, 2017
Pixabay Pixabay

Švedski naučnici proučavali su kako se ponaša mešavina alkohola, vode i aromatičnih supstanci u viskiju i došli do zaključka da njegovo razređivanje poboljšava ukus i miris.

Švedski naučnici proučavali su kako se ponaša mešavina alkohola, vode i aromatičnih supstanci u viskiju i došli do zaključka da njegovo razređivanje poboljšava ukus i miris.
 
Nakon "starenja" u buradima, jačina viskija je oko 55-65 odsto. Pre flaširanja, viski se razređuje vodom, čime mu se jačina smanjuje i do 40 odsto, piše Sputnjik. Prema naučnicima, neki ljubitelji viskija dodaju vodu da bi piće bilo ukusnije. Istraživači sa Univerziteta Lineus odlučili su da saznaju zašto razblaživanje poboljšava ukus viskija.
 
Po naučnicima, ukus i miris viskija potiču od aromatičnih ugljo-vodonika, na primer gvajakola — jedinjenja iz klase fenola (koje je, inače, zaslužno i za ukus paradajza). Gvajakol dolazi u viski iz treseta, koji se koristi kao gorivo tokom sušenja slada. Pošto se treset koristi samo u Škotskoj, količina gvajakola je posebno velika samo u škotskom viskiju, zbog čega piće ima karakterističan miris dima.
 
Naučnici su koristili računarski model kako bi videli kako se gvajakol ponaša u rastvoru vode i alkohola. Prvo su utvrdili da se alkohol rastvara u vodi neravnomerno i da se u koncentraciji od 40-45 odsto prikuplja, u osnovi, na granici sa vazduhom, odnosno na površini.
 
Gvajakol je amfipatska supstanca. To jest, ona se rastvara i alkoholom i vodom, ali sa alkoholom će se aktivnije kombinovati nego sa vodom. Pored vodonične veze, kao i sa vodom, molekul gvajakola ulazi sa alkoholom u aromatičnu interakciju: prsten gvajakol fenola je povezan sa etilenskom grupom molekula alkohola. Gde ima više alkohola, tu ima više i gvajakola, pa se molekuli ovog ugljo-vodonika takođe okupljaju na površini pića i počinju da isparavaju, čime se aroma pojačava, prenosi Sputnjik.
 
Po naučnicima, razređivanje viskija mora biti uravnoteženo. Prema istraživanju, količina gvajakola na površini viskija, a time i njegova aroma, povećava se razblaženjem viskija sa 45 na 27 odsto.
 
Za ukus alkoholnih pića nije odgovoran samo gvajakol, već i druge isparive amfipatske supstance, kao što su vanilin, etil-acetat i limonen. Ovo objašnjava zašto takva pića imaju snagu od 30 do 50 odsto.
 
Međutim, anetol koji daje anisovoj votki karakteristični miris, rastvorljiv je samo u alkoholu, tako da se piće zasnovano na njemu može razblažiti još više bez ikakvog ugrožavanja ukusa.
EXPRES

Srpski informativni Portal  Ono o čemu drugi ćute mi nećemo. Bez uvrede! Bez cenzure! 

Najnovije online vesti iz zemlje i sveta, sporta, zabave i tehnologije.

 

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

REAKCIJE

Majka dozvolila muškarcima da siluju njenu dvogodišnju ćerku

Azi Votson (25) iz Kanzasa optužena je za zlostavljanje deteta jer je dozvolila da…

Ove žene su najbolje u KREVETU

Mnoga istraživanja su pokazala da žene sa godinama stiču seksualno samopouzdanje, te dame…

Skarlet Johanson odustala od uloge transseksualca zbog kritika LGBT zajednice

Američka glumica Skarlet Johanson odustala je od filmske uloge transseksualnog muškarca…

Njene provokativne fotografije snimio osmogodišnji sin

Rijaliti zvezda Kortni Kardašijan trenutno sa svojim novim dečkom Janesom Benđimom…

Otvoren misteriozni crni „sarkofag“. Evo šta je bilo unutra

Pre dve nedelje, arheolozi u Egiptu pronašli su masivan sarkofag od crnog granita u…

Pre nego što krenete u spavaću sobu setite se da muškarac koji vas tamo čeka želi da uživa u vama i vašem telu

Pre nego što krenete u spavaću sobu setite se da muškarac koji vas tamo čeka želi da…
Loading...

STVAR UKUSA

loading...
© 2015 Agencija Expres Media. All Rights Reserved
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd