Sunday, May 27, 2018

LOS ANĐELES - Gitarski rif iz pesme "Stairway to Heaven", koji je rok grupa "Led Cepelin" navodno ukrala pre 45 godina od drugog benda nije jedinstven, izjavio je advokat pevača Cepelina Roberta Planta i gitariste Džimija Pejdža.

Muzički pečat britanske grupe "Led Cepelin", pesma "Stairway to Heaven" smatra se jednom od najprepoznatljivijih pesama u istoriji rok muzike.

"Niko ne poseduje zajedničke muzičke elemente," rekao je branilac Piter Anderson tokom uvodnog obraćanja na suđenju za povredu autorskih prava na sudu u Los Anđelesu, prenosi Rojters.

Prema optužbi, britanski bend je ukrao prve akorde pesme "Stairway to Heaven" iz instrumentala "Taurus" iz 1967. godine koji izvodi  američka grupa "Spirit".

Ovaj slučaj plagijata, usledio je samo godinu dana nakon što su Robin Tik i Farel Vilijams zbog plagiranja Marvina Geja u njihovom hitu "Blurred Lines", odukom suda, morali da isplate odštetu od 7,4 miliona dolara.

U slučaju grupe "Led Cepelin", prema rečima Majkla Skidmora, koji je pokrenuo tužbu kao poverenik kompozitora grupe "Spirit", Pejdž je možda bio inspirisan da napiše "Stariway to heaven" pošto je tokom zajedničke turneje dveju grupa tokom 1968. i 1969. čuo izvođenje pesme "Taurus."

Američki sudija Geri Klausner izjavio je u aprilu da će sud pokušati da utvrdi "suštinsku" sličnost u prva dva minuta obe sporne pesme, kako bi se utvrdilo da li su Plant i Pejdž odgovorni za povredu autorskih prava.

Komentari  

0 #1 Anastas 20-06-2016 11:43
Muzicar sam te smatram da IMA slicnosti izmedju pesme Taurus I stairway to Heaven.
Prijavi administratoru

 

+ 381 65 333 9029

info@expres.rs

Marketing

SRPSKI INFORMATIVNI PORTAL

Ono o čemu drugi ćute

mi nećemo.

Bez Uvrede. Bez Cenzure.

DMC Firewall is a Joomla Security extension!