Monday, June 25, 2018

Osim što ga kuvari koriste za dekoraciju i doprinosi ukusu jela, postoji još jedan, jako važan razlog za to.

Iako većina ljudi ostavi peršun na tanjiru jer to smatraju isključivo dekoracijom, bolja ideja bi bila staviti ga u usta i polako žvakati, prenosi N1 Hrvatska.
 
Osim što čisti nepce, peršun osvežava dah i neutrališe neugodne mirise koji u ustima ostanu nakon jače začinjenih jela.
 
Osvežavanje daha grickanjem svežeg peršuna seže još u doba starih Rimljana. Oni su nakon jela znali da grickaju peršun. Moguće da je to jedan od razloga zašto je nastao običaj stavljanja komada ove biljke na tanjire u mnogim restoranima širom sveta.
 
Drugi razlog je dekoracija jela, a navodno je to poteklo od mesara u davnim vremenima koji su oko svežeg ili pečenog mesa stavljali i peršun kako bi hrana bila primamljivija kupcima.
 
Kasnije su restorani to počeli da kopiraju.
 
Do 1915. godine gotovo u svakom restoranu na tanjir se stavljao peršun. Nekim gostima to je znalo da smeta jer su sumnjali kako su dobili komad biljke koja je pre toga bila na tuđem tanjiru.
 
Naravno, treći razlog zašto se peršun nađe na serviranom obroku je poboljšavanje ukusa, ali u tom slučaju najčešće se nasecka pa pospe po jelu koje je već na tanjiru.
 
U peršinu se nalazi visoka koncentracija hlorofila, a upravo on uništava bakterije u ustima. One počinju da se razvijaju nakon jela, a to je direktan uzrok lošeg zadaha.
 
Peršun je potrebno dobro sažvakati nakon što se pojedu jela puna belok i crnog luka. Osim peršuna, pomažu i sveža menta, bosiljak i ruzmarin.
 
Još neke prednosti ove biljke su: deluje kao antioksidans, pomaže da koža izgleda mlađe, pročišćava telo od toksina, otapa višak masnoća u telu, čisti bubrege, deluje protivupalno, jača imunitet, prepun je vitamina C, a sadrži i mnoge minerale.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

Expres - Srpski Informativni Portal

ssS066 22 34 22

065 333 90 29

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pravila korišćenja

Expres  polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka i programerski kod).Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala smatra se kršenjem autorskih prava  i podložno je tužbi.

Politika privatnosti

Portal Expres je u obavezi da poštuje anonimnost i privatnost svojih korisnika. U skladu sa zakonom, portal Expres može da prikuplja određene podatke o korisnicima dobijene tokom korišćenja portala, poput e-mail adrese, ime i prezime, podatke o računaru i internet provajderu. Expres se obavezuje da će čuvati privatnost, osim u slučaju teškog kršenja pravila portala ili nezakonitih aktivnosti korisnika.Ova Politika privatnosti je usklađena sa Opštom uredbom o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR).

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd