Monday, June 25, 2018

Vreme je da razgovaramo o neverovatnim osobinama muzike i značaju u životu svakog od nas.

Muzika pomaže u razvoju beba

Ova izuzetna osobina muzike je naročito primetna kada se podižu deca koja su rođena pre vremena. Naime, takve bebe puno vremena provedu u bolnici pre nego što dobiju pravu težinu i postanu jači. Muzika pomaže ubrzavanju ovog procesa.

U Kanadi, naučnici su otkrili da slušanje klasične muzike, naročito Mocarta, pomaže deci da značajno snize prag bola i razviju veštinu ishrane, te stoga brzo dobijaju pravu težinu. Pored toga, američke i kanadske bolnice, takođe često koriste muziku koja imitira zvučni efekat srčanog rada - pri porođaju.

Muzika revitalizuje biljke

Iznenađujuće je činjenica koju su naučnici otkrili još 1973. godine.

Tokom istraživanja, jedna grupa biljaka "slušala" je glasnu rok muziku, a druga - klasične melodije. Do kraja eksperimenta, biljke, u blizini kojih je svirala klasična muziku, bile su iste veličine, sa zelenim listovima i cvećem. Biljke kojima je bilo dozvoljeno da slušaju rok muziku, imale su bledo lišće i klonule su.

Zaključak?

Rok je dobar za umiranje.

Muzika vam pomaže kod doživljenih trauma

Ovo naročito važi za povrede mozga. Činjenica je da muzika pomaže da se stimuliše rad onih područja mozga koji su odgovorni za funkcije govora i kretanja.

Muzički ritam pomaže u obnavljanju simetrije koraka i osećaja ravnoteže kod pacijenta, njegovi udarci služe kao neka vrsta nagoveštaja za mozak i postepeno ga primoravaju da uđe u uobičajeni ritam.

Muzika pomaže u vraćanju sluha

Naravno, da bi se izlečio neko ko je već izgubio sluh, uz pomoć jedne melodije nije moguće, ali muzika definitivno može pomoći onima koji još uvek imaju nadu.

Ponovo, to potvrđuju naučnici.

 

 

Muzika leči slomljena srca

U bukvalnom smislu reči - pomaže nakon doživljenog infarkta ili nakon operacije na srcu. Kao preventiva, kardiolozi  često preporučuju pacijentima da slušaju provokativnu muziku ili  one pesme koje doprinose da se osećaju bolje. Kako pokazuju studije, slušanje takvih melodija pomaže da se stvori pozitivna emocija, poboljšava cirkulacija krvi i stimuliše oporavak vaskularnog sistema.

Muzika pomaže u postizanju uspeha u sportu

Ovo su dokazali britanski naučnici 2005. godine.

Izgleda da slušanje muzike tokom treninga u sportu može povećati efikasnost  i do 20 procenata. Ovo je slično dopingu, ali za upotrebu ovog "dopinga"  nijedan sportista nije do sada  diskvalifikovano. 

 

Muzika čini ljude ljubaznim

Grupa istraživača je 2008. godine odlučila da prouči kako reči muzike utiču na stav i ponašanje adolescenata.

Odgovor znate. 

Mozak neprestano dobija informacije koje do njega dopiru iz spoljašnjeg sveta, upoređuje ih i pravi njihovu selekciju. Posledica toga je ono što mi doživljamo kao našu realnost. Zato vesele pesme koje podižu raspoloženje pozitivno utiču na naš pogled na svet, dok tužne pesme bude tužne emocije, pa shodno tome i drugačije utiču na to kako gledamo na naše okruženje.

Zato budite pažljivi i ispravno napravite listu reprodukcije!

Muzika pomaže u smanjenju bolova

Naučnici na Univerzitetu u Utahu otkrili su da muzika pomaže u smanjenju anksioznosti kod pacijenata sa jakim bolovima.

Muzika čini hranu ukusnijom

Sigurno ste primetili da ste uz dobru muziku i romantičnu večeru mnogo uspešniji kao ljubavnik. A sve zbog toga što određena vrsta muzike može poboljšati ukus hrane ili pića za čak 60%.

 U jednom istraživanju koje se zasnivalo na slušanju instrumentalne muzike, utvrđeno je da slušanje omiljenih melodija dovodi do istih moždanih reakcija kao i ukus omiljene hrane.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

Expres - Srpski Informativni Portal

ssS066 22 34 22

065 333 90 29

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pravila korišćenja

Expres  polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka i programerski kod).Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala smatra se kršenjem autorskih prava  i podložno je tužbi.

Politika privatnosti

Portal Expres je u obavezi da poštuje anonimnost i privatnost svojih korisnika. U skladu sa zakonom, portal Expres može da prikuplja određene podatke o korisnicima dobijene tokom korišćenja portala, poput e-mail adrese, ime i prezime, podatke o računaru i internet provajderu. Expres se obavezuje da će čuvati privatnost, osim u slučaju teškog kršenja pravila portala ili nezakonitih aktivnosti korisnika.Ova Politika privatnosti je usklađena sa Opštom uredbom o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR).

Our website is protected by DMC Firewall!